Dodávky počítačových čipov v USA klesli na alarmujúco nízke úrovne, čo vyvoláva riziko zatvárania závodov. Uviedlo to americké ministerstvo obchodu.

Firmy, ktoré používajú polovodiče, majú ich zásoby na menej ako päť dní. Ide o prudký pokles oproti roku 2019, keď boli vo firmách zásoby polovodičov na 40 dní. Vyplýva to z prieskumu, ktorý ministerstvo urobilo na vzorke 150 firiem. Mimoriadne veľký nedostatok čipov je vo výrobe automobilov a medicínskych zariadení. Dopyt po čipoch pritom vlani oproti roku 2019 stúpol o 17 percent, uviedlo ministerstvo obchodu.

Skúsia ich vyrábať doma

S odvolaním sa na výsledky tohto prieskumu administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala Kongres, aby schválil uviaznutú legislatívu, na základe ktorej by domáca produkcia polovodičov v USA dostala pomoc v objeme 52 miliárd dolárov. „Situácia v reťazci dodávok čipov zostáva krehká a je nevyhnutné, aby Kongres schválil financovanie výroby čipov čo najskôr,“ uviedla vo vyhlásení americká ministerka obchodu Gina Raimondová.

Nedostatok čipov narušil automobilovú výrobu a smerom nahor posunul ceny áut. Toto zdraženie významne prispelo k tomu, že medziročná inflácia v USA v decembri stúpla na 7 percent. Ide o najsilnejšiu americkú infláciu za štyri desaťročia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú