Ďalší riadený let s posádkou smerujúci na čínsku vesmírnu stanicu Tchien-kung (Nebeský palác) vynesie do vesmíru za menej než dva dni troch čínskych tajkonautov. Oznámila to v pondelok čínska vesmírna agentúra, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Vesmírna loď Šen-čou 15 vyštartuje v utorok o 23.08 h miestneho času (16.08 h SEČ) z kozmodrómu Ťiou-čchüan, ktorý leží v púšti Gobi. Na jej palube budú traja tajkonauti – Fej Ťün-lung, Teng Čching-ming a Čang Lu. Tí sa pripoja ku svojim trom kolegom, Čchen Tungovi, Liou Jang – prvej Číňanke vo vesmíre – a Cchaj Sü-čemu, ktorí na čínsku vesmírnu stanicu dorazili ešte začiatkom júna.

Traja tajkonauti, ktorí sú na Tchien-kungu od júna, sa vrátia na Zem v decembri a nová posádka zotrvá vo vesmíre pol roka.

Čínska vesmírna stanica bola vybudovaná v rámci snahy Číny stať sa po boku Spojených štátov a Ruska ďalšou kozmickou veľmocou. Čína pritom už môže sláviť aj prvé vesmírne úspechy, keďže sa jej podarilo ako prvej krajine pristáť s vesmírnym terénnym vozidlom na odvrátenej strane Mesiaca.

Čína je od roku 2011 vylúčená z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Stalo sa tak po tom, čo Spojené štáty zakázali americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) spolupracovať s Pekingom. Podľa agentúry DPA je vylúčenie Číny z ISS dôsledkom tlaku, ktorý sa snaží Washington vyvíjať na Peking za netransparentnosť čínskeho vesmírneho programu a jeho blízkych väzieb na čínsku armádu, píše DPA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú