Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky technologický gigant Tencent Holdings zaznamenal v 2. štvrťroku nárast zisku aj tržieb. Tempo ich rastu však bolo najpomalšie za dva roky. Ukázali to v stredu výsledky koncernu, ktorý sa pripravuje na tvrdé obmedzenia čínskych regulačných úradov.

Zisk čínskeho kocnernu v 2. štvrťroku 2021 vzrástol o 13 % na 34 milárd jüanov (4,47 miliardy eur). Zisk na akciu dosiahol 3,504 CNY. Celkové tržby sa v sledovanom období zvýšili o 20 % na 138,3 miliardy CNY. Príjmy z online reklamy pritom vzrástli o 23 % na 22,8 miliardy CNY a príjmy z hier sa zvýšili o 12 % na 43 miliárd CNY.

Napriek tomu, že tieto čísla zostávajú „zdravé“, tempo rastu príjmov sa spomalilo a priblížilo k úrovniam pred pandémiou nového koronavírusu.

Herné giganty zaznamenali v minulom roku prudký nárast ziskov, pretože obmedzenie pohybu a sociálnych kontaktov na celom svete prinútilo ľudí zostať doma. Teraz však čínske spoločnosti z tohto odvetvia čelia novým prekážkam. Komunistickí lídri sa snažia regulovať veľké technologické firmy, o ktorých sa predpokladá, že sú mimo kontroly štátu.

Odvetvie online hier, ktoré v 1. polroku 2021 vygenerovalo tržby zhruba 130 miliárd CNY, boli v uplynulých dňoch terčom štátnych médií, pričom jeden článok označil takéto hry za „duchovné ópium“.

Negatívne titulky vyvolali obavy, že herný sektor je ďalším v hľadáčiku regulačných úradov. Tie už okresali viaceré veľké technologické firmy vrátane elektronického obchodu Alibaba.

Minulý mesiac regulačné orgány nariadili skupine Tencent, aby sa vzdala exkluzívnych licenčných dohôd s niekoľkými značkami a zrušila potenciálne spojenie dvoch konkurenčných platforiem na streamovanie hier. Začiatkom tohto mesiaca Tencent zaviedol prvé obmedzenia pre mladistvých v prípade hier.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú