Čínsky pristávací modul Chang’e 4 bol prvým ľuďmi vyrobeným strojom, ktorému sa podarilo úspešne pristáť na odvrátenej strane Mesiaca. Od januára 2019, teda od doby, kedy sa dotkol povrchu Mesiaca, jeho rover Yutu-2 posiela na Zem vskutku zaujímavé dáta, informuje ScienceAlert.

Pomocou vysokofrekvenčného radaru skúma rover povrch Mesiaca až do hĺbky 40 metrov. Podľa najnovších zistení z dát, ktoré rover poslal na Zem, vieme, že sa Yutu-2 aktuálne pohybuje po obrovskej „hore“ mesačného prachu. Radar pod sebou detegoval až 12 metrovú vrstvu regolitu, pod ktorou sa nachádzajú ďalšie, už o čosi väčšie úlomky asteroidov, ktoré na Mesiac v minulosti dopadali.

China Aerospace Science and Technology Corporation

Tieto nové zistenia tak potvrdzujú fakt, že aj odvrátená strana Mesiaca je miestami pokrytá hrubou vrstvou prachu. Ako píše portál Futurism, na mieste, kde rover pristál, bol povrch Mesiaca úplne odlišný.

Oblasť pristátia modulu Chang’e 4 je tvorená hrubou vrstvou stuhnutej lávy. Nové zistenia by tak mali pomôcť budúcim lunárnym misiám vyhnúť sa problémom, ktoré môže mesačný prach spôsobovať rôznym mechanickým častiam strojov.

Zdroj: ScienceAlert, Futurism

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú