Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čína pokračuje tvrdých opatreniach proti kryptomenám. V krajine zatkli vyše 1000 ľudí za nákup kryptomien z peňazí získanými zločinom, uviedli čínski predstavitelia. Ťažba bitcoinu v krajine dodáva výpočtový výkon pre takmer 80 % globálneho obchodu s touto kryptomenou, aj keď obchodovanie s kryptomenami je v Číne zakázané.

Čínski predstavitelia začali sprísňovať svoj postoj k ťažiarom kryptomien, aby zabránili špekuláciám a potlačili pranie špinavých peňazí. Čínska polícia zatkla sieť 1100 ľudí zapojených do prania špinavých peňazí prostredníctvom nákupu kryptomien, uviedlo čínske ministerstvo verejnej bezpečnosti.

Podľa ministerstva títo sprostredkovatelia za poplatok pre klientov premieňali zisky z trestnej činnosti na virtuálne meny prostredníctvom kryptobúrz. Ministerstvo nekonkretizovalo žiadne sumy. Čína zakázala obchodovanie s kryptomenami v roku 2019 a čoraz viac sprísňuje reštrikcie týkajúce sa ťažby bitcoinu.

Čínska autonómna oblasť Vnútorné Mongolsko, ktoré je veľkým bitcoinovým centrom, už v marci ohlásilo, že chce zakázať nové projekty ťažby kryptomien a zrušiť aj všetky takéto existujúce aktivity, aby znížilo spotrebu energie. Koncom mája potom navrhlo tresty pre firmy a jednotlivcov zapojených do ťažby kryptomien, aby úplne potlačilo ich ťažbu.

Na Vnútorné Mongolsko pripadalo pre jeho lacnú energiu až okolo 8 % svetovej ťažby bictoinu. Na porovnanie, podiel Spojených štátov na globálnej ťažbe je len 7,2 %. Provincia Čching-chaj oznámila podobný zákaz na ťažbu kryptomien v stredu (9. 6.), nie sú však k dispozícii údaje týkajúce sa veľkosti ťažby v regióne.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú