Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čína v utorok vyslala posledný satelit z navigačného systému Beidou. Štart nosnej rakety Čchang-čeng-3 (Dlhý pochod-3) so satelitom zo základne Si-čchang vysielali naživo. Zhruba o polhodinu neskôr satelit dorazil na obežnú dráhu a otvoril svoje solárne panely. Minulý týždeň štart odložili pre nešpecifikované technické problémy.

Vypustenie 55. satelitu z rodiny Beidou ukazuje, že čínska snaha poskytnúť globálne pokrytie, bola „absolútne úspešná,“ vyjadril sa hlavný konštruktér systému Jang Čchang-feng pre štátneho vysielateľa CCTV. „V skutočnosti to tiež značí, že sa posúvame od významnej krajiny v oblasti vesmíru ku skutočnej vesmírnej veľmoci,“ skonštatoval. Prvú generáciu Beidou vyradili z prevádzky v roku 2012.

Súčasná tretia verzia satelitnej siete, známa ako BDS-3, ktorú tvorí 30 satelitov, by mala poskytnúť celosvetové pokrytie pre navigáciu a poskytovanie času a stať sa tak alternatívou amerického systému GPS, európskeho systému Galileo a ruského Glonassu. Čína má ambiciózny vesmírny program, ktorý sa za posledné dve desaťročia rýchlo rozvinul. Je to tým, že vláda venuje významné zdroje na rozvoj nezávislých špičkových technologických kapacít.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú