Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky regulačný úrad v piatok oznámil, že udelil pokuty 12 spoločnostiam v súvislosti s porušením protimonopolných pravidiel. Patria medzi ne napríklad Baidu, Tencent Holdings, Didi Chuxing, SoftBank a dcérska firma spoločnosti ByteDance. Uviedol to v piatok vo svojom vyhlásení čínsky štátny úrad pre reguláciu trhu (SAMR).

Každá z firiem dostala pokutu vo výške 500 000 juanov (64 421,37 €) za správanie, ktoré viedlo ku „koncentrácii“ na trhu, ale nezablokovalo úplne konkurenciu, informoval SAMR. Tencent vo vyhlásení oznámil, že aktívne napraví svoje chyby a v budúcnosti poskytne regulačnému úradu včas správy o svojich obchodoch.

Spoločnosť ByteDance zase tvrdí, že spoločný podnik medzi jej dcérskou firmou a firmou Shanghai Dongfang Newspaper, ktorým boli udelené pokuty, nikdy nezačal fungovať a v januári bol rozpustený. SoftBank odmietla pokutu komentovať. Baidu a Didi zatiaľ nereagovali na žiadosti o vyjadrenie sa.

Čína v uplynulých mesiacoch zintenzívnila kontrolu svojich internetových gigantov. Odôvodnila to obavami z ich monopolného správania sa a možného porušovania práv spotrebiteľov.

Regulačný úrad už napríklad udelil pokuty internetovému obchodu Alibaba, spoločnosti China Literature a ďalším firmám za neprimeraný postup pri oznamovaní vzájomných dohôd protimonopolným úradom.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú