Čína sa chystá radikálne znížiť výrobu elektriny z uhlia. Najnovšia štúdia Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA) a Global Energy Monitor, zverejnená agentúrami DPA a Reuters, odhalila výrazný pokles schválených projektov nových uhoľných elektrární. V prvom polroku tohto roka čínske úrady povolili výstavbu iba desiatich nových uhoľných elektrární s celkovou kapacitou 9 gigawattov, čo predstavuje až o 83 % menej v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Podobné závery priniesla aj environmentálna organizácia Greenpeace. Hoci jej údaje sa mierne líšia, potvrdzujú výrazný trend odklonu od uhlia v Číne. Podľa Greenpeace čínske úrady schválili v prvom polroku uhoľné elektrárne s celkovou kapacitou 10,34 gigawattu, čo predstavuje medziročný pokles o 79,5 %.

Analytici tento prudký pokles nových uhoľných projektov pripisujú rýchlej expanzii obnoviteľných zdrojov energie v Číne. Masívna výstavba veterných a solárnych elektrární je poháňaná ambicióznym cieľom Pekingu dosiahnuť nulové emisie CO2 do roku 2060.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú