Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci v Číne identifikovali nový kmeň chrípkového vírusu, ktorý sa nedávno objavil u prasiat a môže sa preniesť aj na človeka. Obávajú sa, že ak bude ďalej mutovať, mohol by sa medzi ľuďmi ľahko šíriť a vyvolať svetovú pandémiu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Vírus G4 EA H1N1 sa podobá na vírus, ktorý spôsobuje chrípku ošípaných, ale v niektorých ohľadoch je iný. Môže rásť a množiť sa v bunkách, ktoré lemujú ľudské dýchacie cesty, uvádzajú vedci v štúdii publikovanej v odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Ako tiež píšu, pri skúmaní dát z rokov 2011 – 2018 objavili dôkazy o nedávnych prípadoch nákazy u ľudí, ktorí v Číne pracovali v bitúnkoch a priemysle s ošípanými.

Súčasné vakcíny proti chrípke podľa všetkého na nový kmeň nezaberajú, no v prípade potreby by mohli prejsť úpravou. Podľa vedcov zatiaľ nový vírus nie je bezprostredný problém. Má však „všetky charakteristické znaky“ toho, že je vysoko prispôsobený na infikovanie ľudí a vyžaduje si dôkladné monitorovanie. Keďže je nový, ľudia sú voči nemu málo imúnni alebo vôbec.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú