Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky navigačný systém Beidou bude čoskoro pripravený na globálne spustenie. Ako informuje portál GlobalTimes, Čína v najbližších dňoch plánuje vyniesť na orbitu posledný z 35 satelitov, ktoré systém tvoria.

Navigačný systém Beidou má v ázijsko-pacifickej oblasti ponúknuť omnoho vyššiu presnosť, než americké GPS. Čínsky systém tak doplní európsky systém Galileo, americký GPS a ruský Glonass.

V Číne by mala dosahovať presnosť navigačného systému Beidou maximálnu odchýlku iba 10 centimetrov, zatiaľ čo u GPS je to až 30 cm.

Posledný z celkového počtu 35 satelitov, ktoré sú súčasťou tretej fázy budovania navigačného systému Beidou, by mohol byť vynesený na orbitu už zajtra.

Pozemné testy rakety Long March 3B, ktorá satelit do vesmíru vynesie, prebehli v poriadku, takže čínskej vesmírnej agentúre už nebráni nič, aby odštartovala dôležitú misiu.

Ako informuje ChinaDaily, posledný satelit bude krúžiť na geostacionárnej orbite Zeme. V ázisjko-pacifickej oblastí je systém funkčný už od decembra 2012 a koncom roka 2018 bol systém spustený globálne.

Beidou zabezpečuje polohovacie, navigačné a časové služby. Okrem toho ho môžu civilné osoby využívať aj na posielanie krátkych textových správ. Podporovať by ho mali všetky moderné navigačné prijímače.

Zdroj: GlobalTimes, ChinaDaily

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú