Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rakúske telekomunikačné fórum Forum Mobilkommunikation (FMK) spolu s mobilnými operátormi Drei, Magenta a A1 zverejnilo varovanie pred falošnými textovými správami, ktoré obsahujú text „Neue Voicemail“ (Nová hlasová správa) alebo „Ihre SIM-Karte wird deaktiviert“ (Vaša SIM karta bude deaktivovaná).

V správe sa nachádza link a ak používateľ na neho klikne, nainštaluje sa do telefónu trójsky kôň pod názvom Flubot. Oveľa ľahšia je inštalácia v prípade, že používateľ zmenil odporúčané bezpečnostné nastavenia. Vtedy je inštalácia automatická. Flubot bol doteraz odhalený v telefónoch s operačným systémom Android, nie je však vylúčené, že zasiahol aj ďalšie operačné systémy.

Vírus spôsobuje dva problémy. Dotknutý telefón rozposiela na uložené kontakty ďalšie správy s rovnakým obsahom. Keďže odoslanie SMS sa nezobrazuje, majiteľ zavíreného telefónu to nezbadá. V najhoršom možnom prípade sa takéto SMS rozpošlú na platené čísla, čo môže používateľovi priniesť extrémne vysoké náklady. Druhý problém je rovnako závažný.

Vírus sa totiž prostredníctvom falošných elektronických formulárov môže pokúsiť získať údaje o bankovom účte alebo kreditnej karte. FMK radí, aby používatelia v žiadnom prípade neklikli na link v textovej správe, ktorú dostali neočakávane, alebo ju nevedia zaradiť. Všetky správy sa musia dôsledne mazať, i keď ich príde niekoľko po sebe.

Ak používateľ omylom klikol na link v správe a nainštaloval tak vírus, musí okamžite aktivovať letový režim. V ňom sa totiž prerušia všetky aktívne spojenia. Následne musí používateľ z iného zariadenia zmeniť všetky prístupové dáta k platobným aplikáciám alebo internetovým obchodom.

FMK radí obnoviť továrenské nastavenia, ktoré z telefónu vymažú nielen všetky dodatočne nainštalované aplikácie a programy, ale aj fotografie či hudbu. FMK preto odporúča používateľom pravidelne zálohovať dáta na externom médiu.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú