Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na Letisku Václava Havla v pražskej Ruzyni vypadol v stredu poobede systém na riadenie letovej prevádzky Top Sky. Počas asi polhodinového výpadku zastavili všetky odlety, prílety mohli pokračovať.

Aktuálne jeho prevádzka funguje iba čiastočne. Pražské letisko o tom informovalo na sociálnej sieti Twitter. Napriek výpadku odbavovenie cestujúcich na letisku pokračovalo štandardným spôsobom.

„V súčasnosti nie je obmedzený proces odbavovania letov, môže ale prísť k ich meškaniu,“ dodali na Twitteri. Riadenie letovej prevádzky uviedlo, že na odstránení problému intenzívne pracuje. „Znovu začíname prevádzku (prílety aj odlety) v obmedzenej kapacite,“ uviedli neskôr na Twitteri.

Problémy malo v stredu ráno aj letisko v švajčiarskom Zürichu

Švajčiarsky vzdušný priestor v stredu dopoludnia opätovne otvorili po tom, ako ho museli z bezpečnostných dôvodov na niekoľko hodín uzatvoriť v dôsledku technickej poruchy v systéme riadenia letovej prevádzky.

„Technická porucha v (spoločnosti) Skyguide bola vyriešená,“ uviedla spoločnosť s tým, že uzatvorenie vzdušného priestoru bolo zrušené o 8.30 h. „Švajčiarsky vzdušný priestor je opäť otvorený a letecká doprava nad Švajčiarskom a prevádzka národných letísk v Ženeve a Zürichu boli obnovené,“ dodáva Skyguide v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

„Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme lety efektívne odbavili a udržali meškanie na minime,“ uviedla Skyguide v ďalšom príspevku na Twitteri.

o oznámení uzatvorenia vzdušného priestoru hlásili niektoré lety trojhodinové meškanie, píše AFP. Obnovenie letovej prevádzky potvrdili aj letiská v Zürichu a Ženeve.

Najväčším letiskom v krajine je zürišské letisko, kde vlani odbavili približne 10,2 milióna pasažierov. No po tom, ako boli zrušené opatrenia spojené s pandémiou koronavírusu, sa počet cestujúcich výrazne zvýšil a len v máji na letisku v Zürichu zaevidovali 1,9 milióna pasažierov.

Letisko v Zürichu oznámilo, že jeho prevádzka sa bude v stredu obnovovať postupne, pričom do 9.30 h bude obnovených približne 50 percent prevádzkovej kapacity. Po tomto čase by sa táto hodnota mala zvýšiť na 75 percent. Švajčiarska tlačová agentúra ATS-Keystone uviedla, že medzinárodné lety smerujúce do Švajčiarska presmerovávali do Milána na severe Talianska.

Podľa informácií zverejnených na oficiálnej stránke letiska však let smerujúci z New Yorku do Zürichu presmerovali do nemeckého Frankfurtu nad Mohanom a let singapurských aerolínii do Mníchova

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú