Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nakupovacia aplikácia čínskej mikroblogovacej siete Weibo je od konca minulého týždňa zablokovaná. Predchádzalo tomu zverejnenie príspevku, ktorý si bolo možné vysvetliť aj ako pripomienku zásahu proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja z roku 1989.

Ako informovala agentúra AFP, platforma Xiaohongshu, kde používatelia zdieľajú tipy na cestovanie a nakupovanie, zverejnila 4. júna príspevok: „Povedzte, aký je dnešný dátum…!“ Išlo pri tom o deň, na ktorý pripadlo 32. výročie zásahu proti prodemokratickým demonštrantom na námestí Tchien-an-men.

Podľa AFP však vôbec nie je isté, či sa správca stránky odvolával práve na danú historickú udalosť, keďže podobné vyhlásenia sa na nej v piatky objavujú bežne. Aj štyri dni po zverejnení tejto správy zostáva táto aplikácia pre používateľov v pondelok nedostupná. Je na nej len oznámenie, že sa tak stalo pre „porušenie zákonov a predpisov“.

Čínski vojaci 4. júna 1989 v Pekingu krvavo potlačili týždne demonštrácií žiadajúcich politické zmeny a zastavenie korupcie na úradoch. Strieľali pritom na miestnych obyvateľov a protestujúcich študentov. Pri ich zásahu boli zabité stovky ľudí, podľa niektorých odhadov zomrelo až vyše 1000 osôb. V západných médiách sa často objavuje aj údaj o 10.000 usmrtených.

Čínska vláda sa všemožne snaží vymazať udalosti z Námestia nebeského pokoja z kolektívnej pamäte, nezmieňujú sa o nich ani učebnice dejepisu, online diskusie na túto tému sú cenzurované a prodemokratickí aktivisti sú prenasledovaní a stíhaní, uviedla AFP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú