Veľkoobchodné ceny za ukončenie volaní, ktoré si vzájomne účtujú telekomunikační operátori poskytujúci hlasové služby, budú od 1. júla 2021 klesať. Rovnako budú klesať každoročne, a to vždy od 1. januára príslušného roku.

Európska komisia (EK) totiž stanovila jednotnú maximálnu sadzbu za ukončenie hlasového volania v mobilnej sieti platnej v EÚ a jednotnú maximálnu sadzbu za ukončenie hlasového volania v pevnej sieti platnej v únii. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) už nebude rozhodnutím určovať maximálnu výšku poplatkov za ukončovanie volaní v pevných a mobilných sieťach.

Cena za ukončenia volania od 1. júla 2021 bude za jednu minútu lacnejšia o vyše 0,1 centa, v prípade pevnej siete o približne 0,02 centa. Od 1. januára 2024 bude cena ukončenia volania za jednu minútu v mobilnej sieti na úrovni 0,20 centa a v prípade pevnej siete vo výške 0,07 centa.

Ako informoval hovorca RÚ Roman Vavro, nariadením EK nie sú dotknuté právomoci úradu vymedzovať relevantné trhy, vykonávať test troch kritérií a ukladať iné prostriedky nápravy, ako je regulácia cien.

Preto necenové záväzky v súčasnosti uložené RÚ prevádzkovateľom s významným vplyvom na trhu v súvislosti so službami za ukončenie volania v pevných alebo mobilných sieťach nebudú ovplyvnené nadobudnutím účinnosti tohto nariadenia a budú naďalej platné dovtedy, až kým ich úrad neprehodnotí.

Ďalšie články:

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú