Ministerstvo hospodárstva SR pracuje na riešeniach, ktoré by pomohli stlmiť očakávaný nárast cien elektriny. „Aktuálnu situáciu na svetových burzách a s ňou súvisiaci prudký nárast trhových cien elektriny a plynu vnímame,“ uviedol štátny tajomník ministerstva Karol Galek. Ako dodal, súčasná vláda robí všetko pre to, aby napravila chybné rozhodnutia z minulosti.

Štátny tajomník Galek tiež potvrdil, že ministerstvo chce využiť všetky dostupné možnosti a v spolupráci s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví pripravuje riešenia na zmiernenie dopadu na koncové účty slovenských domácností a podnikateľov.

Doteraz prijaté opatrenia z dielne ministerstva hospodárstva, ako napríklad nižšie zaťaženie koncových cien elektriny obmedzením štedrých dotácií pre fotovoltiku, vytvorili priestor na budúcoročnú úsporu vo výške 60 až 80 miliónov eur.

Taktiež sa nám už minulý rok podarilo odstrániť pomerne veľkú časť z „Ficovho dlhu“ a na budúci rok by mal ÚRSO zmazať aj zvyšok,“ konštatoval Galek. Zároveň pripomenul, že vláda robí všetky potrebné kroky na to, aby proces ukončenia dotovania výroby elektriny z domáceho uhlia, ktorý by mal byť v roku 2023 definitívne zavŕšený.

Pri cenovej regulácii v elektroenergetike pre rok 2022 sa uplatní priemerná cena elektriny na burze PXE Praha vo výške 61,2077 eur/MWh. Burzová cena elektriny tvorí v štruktúre koncovej ceny elektriny pre slovenské domácnosti zhruba 40 percent.

O ďalších zložkách koncovej ceny elektriny sa rozhodne v jesenných cenových konaniach. ÚRSO však verejnosti vopred otvorene komunikuje, že predpokladaný dopad nárastu ceny silovej elektriny na koncovú cenu elektriny pre domácnosti v roku 2022 môže byť na úrovni až cca 15 percent,“ uviedol regulátor.

Podľa informácií portálu Aktuality.sk tak Slováci v domácnostiach s menšou spotrebou zaplatia za elektrinu od budúceho roka o 20 až 50 € ročne viac a domácnosti s vyššou spotrebou môžu zaplatiť od 50 až 120 € viac. V prípade domácností s elektrickým vykurovaní môže cena za elektrinu stúpnuť až o 200 € za rok.

Zdroj: SITA, Aktuality.sk

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú