Britskí a ruskí vedci spolupracujú na teste kombinácie dvoch vakcín proti koronavírusu. Cieľom pokusu s vakcínou Oxfordskej univerzity a farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a vakcíny Sputnik V, ktorú vyvíja Gamalejovo národné výskumné centrum v Moskve, je zistiť, či sa dá vylepšiť ochrana proti ochoreniu COVID-19. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Testy sa uskutočnia v Rusku a zúčastnia sa na nich osoby staršie ako 18 rokov. Zatiaľ však nie je jasné, koľko účastníkov bude štúdia mať.

AstraZeneca uviedla, že preskúmavajú kombinácie rôznych adenovírusových vakcín, aby zistili, či ich zmiešanie povedie k lepšej imunitnej reakcii u ľudí, a teda aj väčšej ochrane. Sputnik V a oxfordská vakcína sú si podobné, pretože obidve obsahujú genetický materiál z takzvaného spike proteínu vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje COVID-19.

Oxfordská univerzita nedávno zverejnila výsledky testov na ľuďoch, ktoré ukazujú, že je ich vakcína účinná. Vedci ešte stále zbierajú dáta o účinnosti vakcíny u starších vekových skupín a zároveň čakajú na schválenie u britského Regulačného úradu pre lekárske a zdravotnícke potreby (MHRA). Sľubné sú aj skoré výsledky posledného štádia testov Sputnika V, ktorý ešte predtým Rusko schválilo pre núdzové použitie a v súčasnosti ho ponúka v rámci masového vakcinačného programu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú