Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britská University of Leeds testuje efektivitu robotov určených na dezinfekciu verejných priestranstiev v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu. Univerzita využíva stroje na pomoc pri čistení niektorých častí mesta a tiež letiska Leeds Bradford.

Pôvodne ich navrhli na kontrolu a opravy v infraštruktúre, ako napríklad potrubí alebo mostov. Prispôsobili ich na kombinované využitie navigácie, počítačového videnia a umelej inteligencie s cieľom nájsť predmety, ktoré potrebujú pravidelnú dezinfekciu a následne ju aj vykonať.

Zástupca projektu Bilal Kaddouh vyhlásil, že testy sú zatiaľ úspešné. „Roboty dokázali identifikovať predmety, ktoré potrebujú očistiť a takisto sa vedia pohybovať na verejných priestranstvách. Robotické ruky tiež efektívne nanášali dezinfekciu na cieľové povrchy,“ povedal a dodal, že ich ďalším cieľom je, aby roboty boli plne autonómne.

V supermarkete v Morley zase testujú zariadenie na dezinfekciu nákupných košíkov. Novinka z dielne WasteCare Group pokryje vozík antimikrobiálnym roztokom a ubezpečí sa, či sú dezinfikované všetky dotykové plochy.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú