Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Veľká Británia má za sebou jeden z najväčších súdnych procesov týkajúcich sa nelegálneho streamovania. Obžalovaná skupina počas piatich rokov vysielala prenosy z futbalovej Premier League, za čo súd jej členom vymeral exemplárne tresty, informuje SkySports.

Boli z nich milionári, teraz idú za mreže

Skupina zložená z mužov vo veku od 30 do 46 rokov si vo Veľkej Británii založila viacero streamovacích služieb, na ktorých bolo za mesačný poplatok sledovať priame prenosy zo zápasov Premier League. Za obdobie svojej činnosti v rokoch 2016 až 2021 mala viac než 50-tisíc aktívnych predplatiteľov, pričom priemerne si na jedného používateľa účtovala 10 libier mesačne.

Skupina využila technické zručnosti jedného z jej členov, ktorý sa nabúral do účtov platiacich divákov sledujúcich športové prenosy a následne tieto prenosy preniesol aj na vlastnú streamovaciu službu. Tu za ne obvinení pýtali výrazne lacnejšie predplatné v porovnaní s držiteľmi práv.

Ziskuchtiví podnikatelia sa tak nakoniec nezákonne obohatili o viac než 7 miliónov libier (8,12 milióna eur), ktoré z veľkej časti putovali do kryptomien. Nakoniec hlavní prevádzkovatelia skončili v rukách polície s obvineniami zo sprisahania s cieľom podvodu, prania špinavých peňazí a neskôr tiež pohŕdania súdom.

Po 7-týždňovom súdnom procese nakoniec 5 hlavných obvinených spoznalo svoj trest, ktorý je poriadne tvrdý. Vodca skupiny putuje do väzenia na 11 rokov, zvyšná štvorica obvinených dostala tresty vo výmere od 4 do 6 rokov za mrežami. Celkový trest pre skupinu tak presahuje 30 rokov, pričom šiesty hlavný obvinený pred políciou uniká a je na neho vydaný zatykač.

Viac než 30-ročný trest pre obvinených je najtvrdší, aký kedy britský súd za internetové pirátstvo uložil. Potvrdil aj Kevin Plumb z organizácie Premier League: „Vynesené rozsudky, ktoré sú najtvrdšími trestami, aké boli kedy vynesené za zločiny súvisiace s pirátstvom, potvrdzujú úsilie vynaložené na postavenie týchto jednotlivcov pred súd a odrážajú závažnosť a rozsah zločinov.“

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú