Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britské ministerstvo obrany uzavrelo s pobočkou spoločnosti Airbus zmluvu v hodnote viac ako 500 miliónov libier (v prepočte vyše 552 miliónov eur) na postavenie nového vojenského satelitu. Družica určená na bezpečnú komunikáciu bude ďalšou z platformy Skynet, ktorá funguje od roku 1969. Skynet-6A plánujú vyslať na obežnú dráhu v roku 2025, informuje spravodajský portál BBC.

Airbus vedie satelitnú komunikačnú službu na základe iniciatívy o súkromných financiách, ktorú podpísal s ministerstvom v roku 2003. Súčasťou tejto iniciatívy je poskytnutie štyroch satelitov zo série 5, z ktorých prvý dosiahol vek, keď už by mal jeho výkon začať upadať. Airbus na základe podmienok iniciatívy vlastní a spravuje všetky existujúce satelity Skynet a predáva ministerstvu obrany kompletnú komunikačnú službu.

V prípade novej družice bude však model iný, ministerstvo bude jej vlastníkom. Kto ju bude dlhodobo prevádzkovať na orbite je zatiaľ otázne. Iniciatíva Airbusu a britského rezortu obrany skončí v auguste 2022 a ministerstvo už vyhlásilo súťaž na ďalšieho poskytovateľa služby.

Skynet-6A sa podľa BBC vyrovná najlepším moderným telekomunikačným satelitom. Airbus musí na základe zmluvy zaobstarať aj raketu, ktorá družicu vynesie na orbitu zhruba 36-tisíc kilometrov nad rovníkom.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú