Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britské kráľovské námorníctvo predstavilo autonómnu verziu člna Pacific 24. Do projektu, v rámci ktorého vyvíjajú aj ďalšie bezposádkové plavidlá, investovali viac ako tri milióny libier. Nové člny môžu plniť misie samostatne, ale aj v skupinách.

Bežnú verziu Pacific 24 využívajú v Británii viac ako 25 rokov na záchranné a pátracie akcie či prevoz personálu alebo nákladu. Nová „dronová“ verzia ponúkne efektívnejší spôsob využívania a otvorí tiež priestor pre iné misie. Dosiahne rýchlosť 38 uzlov, teda viac ako 70 kilometrov za hodinu, a môžu ju riadiť z väčšej lode, akou je napríklad fregata či torpédoborec.

Projekt podporuje NavyX, špeciálne oddelenie kráľovského námorníctva zamerané na testovanie najmodernejších technológií určených na boj v prvej línii. Tím spolupracuje s firmou BAE Systems, ktorá vyrába člny v Portsmouthe.

Potenciál projektu určia po tom, ako neskôr počas roka začnú s testovaním. To rozhodne, či Británia investuje do celej flotily alebo len do špecifických misií. Zástupca NavyX Rob Manson vyhlásil, že autonómny Pacific 24 „zabezpečí, aby britské námorníctvo zostalo v popredí technologického vývoja a inovácií“. Podobný názor má aj britský minister obrany Jeremy Quin.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú