V texte boli použité materiály TASR.

Aktualizované 4.9.2024:

Viacerým slovenským školám prišiel v stredu výhražný e-mail o „zamínovaní“. Polícia prijíma v spolupráci s dotknutými školami potrebné opatrenia. V danej veci je vedené trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

„Aktívne komunikujeme s ministerstvom školstva a intenzívne spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými zložkami štátu a partnermi v zahraničí vrátane českých kolegov,“ uviedla polícia.

Rodičov aj personál škôl ubezpečila, že na podobné situácie sú pripravení, s tým, že postupujú podľa štandardných operačných postupov, podobne postupujú aj jednotlivé školy.

„Naším spoločným cieľom je predovšetkým bezpečnosť detí v školách, ale aj čo najmenší zásah do vyučovacieho procesu. Preto k jednotlivým bezpečnostným opatreniam pristupujeme v každej škole individuálne,“ doplnila polícia.

Prípadom sa zaoberá úrad boja proti organizovanej kriminalite. Páchateľovi hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody až do výšky 25 rokov, prípadne výnimočný trest na doživotie.

Aktualizované 3.9.2024:

Stovky škôl v Česku dostali v utorok e-mail, že sú zamínované. Na sociálnej sieti X to napísala česká polícia s tým, že výhražný e-mail preveruje. Dodala, že v súčasnosti nemá žiadne konkrétne informácie smerujúce k tomu, že by bol niekto ohrozený, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Aktuálne v celej ČR preverujeme výhražný e-mail, ktorý bol adresovaný stovkám škôl a v ktorom pisateľ inštitúciám oznamuje, že sú zamínované. So zástupcami škôl intenzívne komunikujeme a prijali sme príslušné opatrenia, v rámci ktorých chceme do bežného chodu zasahovať čo najmenej,“ uviedlo policajné prezídium.

Na prípade podľa vedenia českej polície pracuje aj Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite.

Podobný prípad riešia v utorok aj slovenskí policajti. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok oznámil, že na takmer 270 školách na Slovensku nahlásili v utorok ráno bombu. Na miestach zasahuje polícia a reálnosť bombovej hrozby sa vyhodnocuje. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci teroristického útoku.

Pôvodný článok

Slovenské školstvo v pohotovosti. Od utorkového rána (3.9.) sa musia viacerí riaditelia škôl v bratislavskej časti Petržalka vysporiadať s vyhrážkami o bombovom útoku. Bombu nahlásili aj na Základnej škole v Bernolákove, informujú TVnoviny.

Podľa informácií začali školám chodiť výhražné e-maily o uložení bomby. Pre bezpečnosť všetkých žiakov, učiteľov aj školského personálu, uzavreli z bezpečnostných dôvodov viaceré petržalské školy. Túto informáciu pre TVnoviny potvrdila riaditeľka školy Dudová v Petržalke. V súčasnosti policajti prehľadávajú všetky priestory, vrátane toaliet, tried, šatní a učiteľských kabinetov.

„Zabijem vás aj vaše deti,“ vyhráža sa útočník

Redakcii FonTech.sk sa podarilo dostať aj k ukážke výhražného e-mailu, ktorý sa však netýka len Bratislavy. Podľa našich informácií boli výhražné e-maily poslané aj učiteľom škôl mimo hlavného mesta. Bomba bola taktiež nahlásená v Zlatých Moravciach  na Strednej odbornej škole polytechnickej. V ich prípade by mala byť hrozba zažehnaná a všetci sa začínajú vracať do svojich tried.

 

výhražný e-mail dontech
FonTech

 

TVnoviny tiež informujú, že podobnú situáciu zažili aj na Základnej škole v Bernolákove, kde vyučovanie z bezpečnostných dôvodov na dnes predčasne ukončili.

Bombové útoky „po slovensky“

Ešte v máji sme ťa informovali o bizarnej situácii – výhražné e-maily o bombovom útoku skončili v spame. Výhražný e-mail dostali v tom čase dve stredné školy v Banskej Bystrici muselo byť vo štvrtok  (9.5.) prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily, ktoré školy v tento deň dostali, s podobným obsahom ako prišli v utorok (7. 5.) do škôl po celom Slovensku. Išlo o Gymnázium Andreja Sládkoviča a Strednú priemyselnú školu Jozefa Murgaša.

V prípade utorkových bombových hrozieb z 7.5. na školách šlo s najväčšou pravdepodobnosťou o kybernetický útok. Polícia o deň na to (8. 5.) evidovala vyše 1500 podaní na základné, materské a stredné školy. Po dôkladných prehliadkach sa hrozby nepotvrdili. Po páchateľovi polícia pátra. Viac informácií sme písali v tomto článku.

Správu budeme aktualizovať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú