Americký výrobca lietadiel Boeing súhlasil so zaplatením 2,5 miliardy dolárov, aby v USA urovnal obvinenie, že pred úradmi bezpečnosti leteckej dopravy tajil informácie o dizajne strojov 737 Max. Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že firma dala prednosť „zisku pred transparentnosťou“, čím bránila dohľadu nad lietadlami, ktoré dvakrát tragicky havarovali. Približne 500 miliónov dolárov z urovnania pôjde pre rodiny 346 ľudí, ktorí pri nehodách zomreli. Informuje o tom portál bbc.com.

„Som pevne presvedčený, že realizácia tohto riešenia je pre nás správnou vecou, a je to krok, ktorým sa primerane uznáva, ako sme nenaplnili naše hodnoty,“ uviedol generálny riaditeľ Boeingu David Calhoun. „Toto riešenie je pre nás všetkých vážnou pripomienkou, aký dôležitý je pre nás záväzok transparentnosti voči regulátorom,“ dodal.

Väčšia časť zo sumy urovnania, a to 1,77 miliardy dolárov, je určená pre zákazníkov Boeingu, ktorých sa dotklo uzemnenie strojov Max po haváriách. Výrobca lietadiel zároveň súhlasil so zaplatením pokuty v sume 243,6 milióna dolárov. Advokáti obetí nehody lietadla Max, ktoré používala spoločnosť Ethiopian Airlines, však uviedli, že dohodou o urovnaní sa neskončí ich občianska žaloba voči Boeingu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú