Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Lietadlá Boeing 737 Max, ktoré po celom svete uzemnili na 18 mesiacov po tom, ako dve smrteľné nehody odhalili ich konštrukčné chyby, dostali osvedčenie pre opätovné lietanie v Európe. Šéf Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA) Patrick Ky pre spravodajský web BBC uviedol, že prevádzku týchto strojov možno považovať za bezpečnú.

Ky poznamenal, že EASA pri kontrole lietadla a analýze konštrukčných zmien vykonaných výrobcom „nenechala kameň na kameni“. Cieľom podľa neho bolo preskúmať všetko, čo by mohlo spôsobiť kritické zlyhanie lietadiel.

Aby sa mohli vrátiť do prevádzky, budú musieť byť existujúce lietadlá vybavené novým počítačovým softvérom a musia podstúpiť zmeny prístrojového vybavenia a elektroinštalácie. Podobné podmienky stanovili aj americké regulačné úrady. „Teraz sme si naozaj istí, že je to veľmi bezpečné lietadlo,“ skonštatoval Ky.

Lietadlá Boeing 737 Max začali používať v roku 2017. V prevádzke ich bolo takmer 400. Po leteckých nešťastiach predvlani v Indonézii a minulý rok v Etiópii ich však museli prestať používať. Vyšetrovatelia poukázali na automatizovaný systém letovej kontroly (MCAS), ktorý na základe chybných údajov zo senzorov tlačil predný koniec lietadiel smerom nadol.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú