Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) oznámil aerolíniám, že môže zrušiť zákaz lietania Boeingov 737 Max skôr než v polovici roka. Boeing tento týždeň uviedol, že neočakáva povolenie regulačných orgánov skôr než v júni alebo júli. Správa v piatok (24. 1.) podporila akcie amerického koncernu.

Lietadlá 737 Max sú celosvetovo mimo prevádzky od vlaňajšieho marca. Dôvodom boli pády dvoch strojov tohto typu počas piatich mesiacov, pri ktorých zomrelo celkovo 346 ľudí.

Šéf FAA Steve Dickson povedal leteckým spoločnostiam, že jeho úrad môže opätovne certifikovať lietadlá 737 Max ešte do polovice roka, ak sa neobjavia ďalšie problémy, uviedol to zdroj oboznámený s diskusiami. Boeing objavil niekoľko ďalších ťažkostí okrem problémov softvéru kontroly letu, ktorý zrejme zohral úlohu pri oboch nešťastiach. FAA tvrdí, že pokračuje v dôkladnom prešetrovaní. Ocenil však pokrok Boeingu, ktorý urobil v posledných týždňoch.

„Bezpečnosť je najvyššou prioritou a FAA pokračuje v spolupráci s ďalšími regulátormi, aby zabezpečil, že Boeing vyrieši všetky známe problémy tohto lietadla,“ uviedol. Akcie Boeingu sa po týchto správach posilnili a uzavreli piatkové obchodovanie s plusom 1,7 %.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú