Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zdá sa, že Bluetooth spájaný s prenosom dát na pár metrov, bude čoskoro minulosťou. Spoločnosť Appricity predstavila zariadenie, ktoré dokáže pomocou technológie Bluetooth 5.0 prenášať dáta až do vzdialenosti vyše 32 kilometrov. Spoločnosť chce technológiou zaujať súkromné firmy, ktoré by ho teoreticky mohli použiť napríklad na sledovanie pohybu tovaru na ceste k zákazníkovi, píše portál TechRepublic.

Spoločnosť Appricity pred niekoľkými týždňami  predstavila vysielač I-Connect Ultra Long-Range, ktorý dokáže komunikovať na vzdialenosť vyše 30 kilometrov. Keďže systém beží na základoch Bluetooth 5.0, ktorú využíva aj väčšina súčasných smartfónov, správu z tohto vysielača by si cez špeciálnu aplikáciu dokázal teoreticky zachytiť aj ty.

Podľa pôvodného plánu mal byť dosah nového zariadenia len približne na úrovni 16 kilometrov, no cieľ sa podarilo prekonať až dvojnásobne. Technici údajne práve zisťujú, či a akým spôsobom bude možné získať ešte väčší dosah.

Pixabay

Vývojári však majú do budúcnosti stanovený jasný plán – Bluetooth sa bude viac orientovať na prenosy jednoduchých správ na veľké vzdialenosti. Pôjde napríklad o údaje o polohe získanej pomocou GPS. Takáto služba v budúcnosti dokáže zaujať aj súkromné spoločnosti, ktoré niečo potrebujú sledovať – či už pohyb zásielky alebo polohu zdieľanej elektrickej kolobežky v meste.

Navyše Appricity uvádza, že v porovnaní s inými službami je Bluetooth až o 90 % lacnejší.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú