Na letnej večernej oblohe, nízko nad severozápadným obzorom, môžeme v týchto dňoch pozorovať periodickú kométu 13P/Olbers. Kométa sa po dlhých 68 rokoch vrátila do vnútornej časti Slnečnej sústavy. Vzhľadom na svoju dráhu a uhlový pohyb po oblohe ponúkne až do konca júla prakticky konštantnú dráhu a výšku nad obzorom – okolo 23. hodiny približne 10° nad oblasťou severozápadného obzoru. FonTech.sk na skutočnosť upozornil český astrofotograf Petr Horálek.

Nie je možné ju vidieť voľným okom, ale malými ďalekohľadmi, napríklad triédrami, ju možno pozorovať ako rozmazaný objekt, ktorý v nasledujúcich mesiacoch postupne prechádza cez súhvezdia Povozník, Rys, Veľká medvedica a Malý lev.

Kométu objavil pred viac ako 209 rokmi, konkrétne 6. marca 1815, slávny nemecký astronóm Heinrich Wilhelm Olbers (1758 – 1840), ktorý sa do histórie zapísal okrem iného objavom veľkých planétok Pallas a Vesta v hlavnom páse planétok a je tiež autorom „Olbersovho paradoxu“, ktorý poukazuje na rozpor medzi pozorovanou temnotou vesmíru napriek hustote hviezd a iných zdrojov svetla v ňom. Kométu našiel v súhvezdí Žirafy a svoj objav potvrdil o deň neskôr, 7. marca 1815.

Do svojho pozorovacieho denníka si zapísal len: „Kométa sa pomaly pohybuje na sever a východ v telese Perzea. Je malá, má slabo ohraničené jadro a veľmi bledý priehľadný chvost.“ V tom roku dosiahla 5. magnitúdu, takže bola takmer viditeľná voľným okom.

Hľadaj ju za súmraku

V priebehu júna a júla sa bude kométa pohybovať medzi súhvezdiami Povozník a Veľký voz, pričom jej dráha voči Zemi a Slnku ju udrží prakticky stále nízko na oblohe nad severozápadným obzorom až do konca júla. Bude pozorovateľná za neskorého súmraku pred 23. hodinou na približne 15°, ale za tmy bude vždy oveľa nižšie. Na jej pozorovanie je preto potrebné nájsť miesto s dokonale odkrytým severozápadným obzorom a v tomto smere by sa na vybranom pozorovacom mieste nemalo nachádzať žiadne veľké mesto v okruhu desiatok kilometrov.

Petr Horálek/Stellarium/FÚ v Opavě

Na jej lokalizáciu je dobré mať mapu, na ktorej je znázornená jej presná aktuálna poloha vzhľadom na hviezdy (k dispozícii napríklad na stránke The Sky Live). Kométa okolo nás prejde už dnes, pričom maximálnu jasnosť približne 6,5 magnitúdy dosiahne už o deň neskôr. V týchto dňoch nebude Mesiac rušiť večernú oblohu, takže kométa by sa mala dať pomerne ľahko pozorovať malými ďalekohľadmi ďaleko od miest (samozrejme, ak to počasie dovolí).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú