Je to oficálne, len pred pár hodinami došlo k ďalšiemu halvingu bitcoinu. Ide tak o štvrtý halving bitcoinu v jeho histórii. V praxi to pre teba znamená, že odmena za spracovanie transakcií, ktorú dostanú baníci Bitcoinu, sa znížila na polovicu.

Minulá bloková odmena 6,25 BTC za vyťažený blok po novom predstavuje 3,125 BTC. Halving bitcoinu sa uskutočňuje približne každé 4 roky, presnejšie každých 210 000 blokov. Halving je naprogramovaný v kóde bitcoinu a bude sa vyskytovať približne do roku 2140, keď sa dosiahne maximálna ponuka 21 miliónov BTC.

Zníženie ponuky nových BTC sa považuje za katalyzátor rastu ceny za predpokladu, že dopyt zostane konštantný alebo sa zvýši. Rozsah nárastu ceny okolo každého ďalšieho halvingu sa však môže časom znížiť, pretože trh dozrieva.

Mnohí tiež tvrdia, že účinky sú už v čase, keď nastane polovičný nárast, ocenené. Ťažiari uvidia, že ich odmeny sa znížia na polovicu, čo vyvolá tlak na ziskovosť ťažby, čo by mohlo viesť ku kapitulácii ťažiarov a konsolidácii odvetvia.

Hoci tento halving bitcoinu je pozorne sledovanou udalosťou a môže mať pozitívne dôsledky na cenu, jeho účinky sú komplexné a nie dokonale predvídateľné. Halving je najlepšie vnímať ako súčasť dlhodobej trajektórie bitcoinu smerom k jeho maximálnemu nedostatku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú