Bitcoin pokračuje v raste a prelamovaní rekordov. Jeho cena v stredu opäť prekročila hranicu 28.000 USD (22.840,36 eura) a dostala sa až na nový rekord. Od začiatku decembra sa bitcoin zhodnotil o 47 % a zrejme zaznamená najprudšie mesačné posilnenie od mája 2019.

Cena najstaršej a najznámejšej kryptomeny sa v stredu v ázijskom obchodovaní zvýšila o 6,2 % a dostala sa až na 28.572,10 USD. Tento rok sa cena bitcoinu takmer zoštvornásobila. Na začiatku roka sa bitcoin predával približne po 8000 USD, potom počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu padol pod 4000 USD. Potom sa začalo pomalé posilňovanie, ktoré sa na jeseň prudko zrýchlilo.

Širší index sledujúci najväčšie digitálne meny Bloomberg Galaxy Crypto Index si od začiatku roka polepšil približne o 270 %, keďže výrazne vzrástli aj ďalšie kryptomeny, ako napríklad ethereum. Bitcoin je trhovým podielom takmer 70 % s výrazným odstupom najväčšou digitálnou menou.

Zobraziť celú galériu (1)
Freepik (Úprava redakcie)

Za jeho posilňovaním v tomto roku je viacero faktorov. Za najdôležitejší sa považuje zvýšenie jeho akceptácie medzi investormi. K tomu veľkou mierou prispela platobná služba PayPal, ktorá chce svojim používateľom umožniť platby digitálnymi menami.

Ďalším faktorom je nárast dopytu zo strany inštitucionálnych investorov, ktorí nakupujú bitcoin ako zábezpeku proti inflácii podobne ako zlato. Dôvodom sú bezprecedentné fiškálne a monetárne stimuly na podporu ekonomík počas pandémie nového koronavírusu.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú