Európska komisia (EK) v stredu 17. júla 2024 oznámila investíciu viac ako siedmich miliárd eur do 134 vybraných dopravných projektov. Tieto projekty, financované z grantov Európskej únie (EÚ) v rámci Nástroja na prepájanie Európy (NPE), predstavujú najrozsiahlejšiu výzvu v histórii programu NPE – Doprava.

Cieľom investícií je modernizovať a zefektívniť transeurópsku dopravnú sieť (TEN-T) v súlade s klimatickými cieľmi EÚ. Až 83 % z celkovej sumy bude použitých na podporu projektov zameraných na znižovanie emisií a zlepšenie udržateľnosti dopravy.

Železničná doprava ťaží z najväčšieho podielu investícií, s 80 % z celkových 7 miliárd eur. Financie sa zamerajú na rozvoj kľúčových cezhraničných železničných spojení v rámci TEN-T, ako napríklad železnica Baltica v Pobaltí, Lyon-Turín spájajúci Francúzsko a Taliansko a Fehmarnbeltský tunel medzi Dánskom a Nemeckom.

Modernizácia 20 námorných prístavov v 11 členských štátoch je taktiež súčasťou plánu. Cieľom je okrem iného umožniť im dodávať pobrežnú elektrinu lodiam a podporiť prepravu energie z obnoviteľných zdrojov.

Zlepšenie cezhraničných spojení na vnútrozemných vodných cestách je ďalšou prioritou. Investície sa zamerajú na projekty ako Seina-Schelda spájajúci Francúzsko a Belgicko a Dunaj medzi Rumunskom a Bulharskom. Podporu získajú aj vnútrozemské prístavy v Rakúsku, Nemecku a Holandsku.

V oblasti cestnej dopravy sa investície zamerajú na zavádzanie inteligentných dopravných systémov (IDS) a budovanie bezpečných parkovísk. Projekty manažmentu letovej prevádzky povedú k efektívnejšej, bezpečnejšej a udržateľnejšej leteckej doprave.

Zvýšenie kapacity koridorov solidarity medzi EÚ a Ukrajinou je kľúčovou súčasťou plánu. Cieľom je uľahčiť dovoz a vývoz tovaru medzi Ukrajinou a Úniou. Projekty zahŕňajú zlepšenie infraštruktúry na hraničných priechodoch, zvýšenie kapacity železničných spojení a štúdie zamerané na integráciu ukrajinského železničného systému do EÚ.

Po schválení zoznamu projektov členskými štátmi EK prijme konečné rozhodnutie o financovaní. Agentúra CINEA následne pripraví dohody o grante s vybranými partnermi.

Z celkového počtu 408 predložených projektov bolo vybraných 134. Financovanie bude poskytované formou grantov a pokryje časť celkových nákladov na projekt.

Táto investícia predstavuje významný krok k modernizácii a zefektívneniu európskej dopravnej infraštruktúry v súlade s cieľmi zelenej dopravy a posilnenia prepojenia medzi členskými štátmi a Ukrajinou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú