Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Cenzori v Hongkongu môžu zakazovať filmy, ktoré ohrozujú národnú bezpečnosť. V piatok to oznámila tamojšia vláda. Ako uviedla, upravila usmernenia v Nariadení o cenzúre filmov, aby zahŕňali bdelosť pred akýmkoľvek „zobrazením alebo zaobchádzaním s akýmkoľvek činom alebo činnosťou, ktorá by sa mohla rovnať trestnému činu ohrozujúcemu národnú bezpečnosť“.

Po novom tak cenzori majú právomoc označiť filmy za nevhodné na uvedenie za účelom „prevencie alebo potlačenia akýchkoľvek činov alebo aktivít ohrozujúcich národnú bezpečnosť“. „Regulačný rámec pre cenzúru filmu je založený na predpoklade rovnováhy medzi ochranou práv a slobôd jednotlivca na jednej strane a ochranou legitímnych spoločenských záujmov na strane druhej,“ uvádza sa vo vyhlásení hongkonskej vlády.

Upravené nariadenie vyvoláva obavy o slobodu prejavu v meste, ktoré bolo svojho času známe svojou živou umeleckou a filmovou scénou. Novela približuje Hongkong, poloautonómne čínske územie, bližšie k cenzúre filmov v pevninskej Číne, kde tituly prechádzajú dôkladnou previerkou tém a scén kritických voči vedeniu vládnej komunistickej strany alebo nezodpovedajúcich hodnotám, ku ktorým sa snaží hlásiť vláda.

Úrady v Hongkongu v ostatnom období silnejšie zasahujú voči kritike komunistickej vlády, zatkli mnohých prodemokratických aktivistov a vlani uplatnili prísny zákon o národnej bezpečnosti, ktorý kriminalizuje činy, ako napríklad vyzývanie na nezávislosť počas protestov. Tiež posilnili úsilie o zmenu školského systému s cieľom vštepiť študentom „vlastenectvo“.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú