V tomto texte boli použité materiály TASR.

Predaj osobných automobilov v Číne zaznamenal v auguste piaty mesiac poklesu v rade, čo ukazuje na pretrvávajúce problémy v najväčšom automobilovom trhu sveta. Napriek tomu, že celkový predaj klesol, segment elektrických vozidiel a plug-in hybridov zažíva obrovský rozmach vďaka dotáciám, ktoré motivujú vodičov k výmene áut so spaľovacími motormi za ekologickejšie alternatívy.

Podľa údajov Čínskeho združenia výrobcov osobných automobilov (CPCA) predaj osobných áut v auguste klesol medziročne o 1,1 % na 1,92 milióna vozidiel. Tento pokles nasleduje po júlovom prepade o 3,1 %. Naproti tomu, predaj elektrických áut a plug-in hybridov dosiahol rekordný nárast o 43,2 %, pričom tieto vozidlá tvorili viac než polovicu celkového predaja – konkrétne 53,5 %.

Čínska vláda výrazne podporuje prechod na ekologickejšie vozidlá. Vodiči, ktorí sa rozhodnú vymeniť svoj automobil s benzínovým motorom za vozidlo kategórie NEV (nové energetické vozidlá), môžu získať príspevok až do výšky 20 000 jüanov (približne 2 543 eur).

Tento krok je reakciou na pokles spotrebiteľských výdavkov, ktorý núti výrobcov áut, ako napríklad Nio a Xpeng, zavádzať lacnejšie značky a modely, aby si udržali trhové podiely.

Rastúci záujem o elektrické vozidlá však nestačí na to, aby zvrátil celkový trend klesajúcich cien. Viac ako polovica predajcov automobilov zaznamenala straty za prvých šesť mesiacov tohto roka, pričom ich podiel na trhu v porovnaní s minulým rokom vzrástol o 7,3 percentuálneho bodu. Tento vývoj naznačuje, že aj napriek rastúcemu dopytu po elektrických vozidlách čelí automobilový priemysel v Číne značným výzvam.

Čínsky trh sa tak ocitá v zaujímavej situácii: klesajúci predaj celkového počtu áut je kompenzovaný rastom elektrických a hybridných modelov. Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, bude závisieť od pokračujúcej vládnej podpory a schopnosti automobiliek prispôsobiť sa rýchlo meniacim sa podmienkam na trhu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú