Audit kybernetickej bezpečnosti musia do novembra podstúpiť aj nemocnice. Kontrola odhalí, či sú chránené proti hackerským útokom. Audit musia do 9. novembra tohto roka absolvovať aj stovky firiem a inštitúcií, pri problémoch s pandémiou koronavírusu naň však mnohí zabudli. Upozornila na to audítorská spoločnosť TÜV SÜD Slovakia.

„Na Slovensku máme v súčasnosti iba približne 30 audítorov kybernetickej bezpečnosti, ktorí sú ako jediní oprávnení audit kybernetickej bezpečnosti vykonať. Vzhľadom na počet povinne auditovaných osôb, ktorých sú stovky až tisíce, a priemernú dĺžku trvania auditov, sa môže veľmi ľahko stať, že termín nestihnú všetci,“ podotkol odborník na kybernetickú bezpečnosť spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

Audit vyžaduje zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý platí od apríla 2018. Vďaka zavedeniu povinností prijať bezpečnostné opatrenia existuje nižšia pravdepodobnosť, že hackeri obmedzia chod nemocníc v čase pandémie tak, že nebudú schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť. Igor Straka upozornil na prípad, ktorý sa stal v septembri v Nemecku, kde po hackerskom útoku na nemocnicu v Düsseldorfe zbytočne zomrela pacientka.

TÜV SÜD je medzinárodným koncernom, ktorý poskytuje služby v oblasti testovania, inšpekcie a certifikácie pre strategické oblasti priemyslu. S viac ako 24-tisíc pracovníkmi poskytuje služby po celom svete. Na Slovensku má zastúpenie v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú