Taliansky astronaut Luca Parmitano a jeho kolega Andrew Morgan z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) úspešne nainštalovali nové čerpadlá na Alpha Magnetic Spectrometer, ktorý je súčasťou Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Dvojici sa to podarilo za šesť hodín, teda skôr, ako sa očakávalo.

Bol to zároveň ich tretí pobyt v otvorenom vesmíre za uplynulé takmer tri týždne a predstavuje vyvrcholenie niekoľkých rokov strávených opravami spektrometra. Predtým, ako NASA označí zariadenie za úplne opravené, astronautov čaká ešte jeden výstup do otvoreného vesmíru. Zatiaľ však nie je známe, kedy sa uskutoční.

Úlohou astronautov bolo pripojiť štyri nové čerpadlá k zariadeniu, ktoré bez primeraného chladenia nefunguje. Detektor antihmoty a temnej hmoty za dve miliardy dolárov (v prepočte približne 1,8 miliardy eur) sa nachádza na ISS osem a pol roka, pričom predpokladali, že bude fungovať len tri roky. NASA prirovnala sériu výstupov do vesmíru k operácii srdca. Spektrometer totiž nie je určený na takýto spôsob opráv.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú