V texte boli použité materiály TASR.

Aktualizované 8.8.2024:

Dvaja astronauti uviaznutí na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pre problémy s kapsulou Starliner sa možno vrátia na Zem až v roku 2025, vyhlásil v stredu americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Amerických astronautov Barryho Wilmora a Sunitu Williamsovú na ISS v júni dopravila vesmírna loď Starliner spoločnosti Boeing a pôvodne tam mali zostať iba týždeň. Problémy s motormi spôsobili, že s ISS sa jej podarilo spojiť až na druhý pokus, navyše z nej unikalo hélium.

Podľa NASA prebieha v súčasnosti diskusia o dvoch možnostiach návratu dvojice astronautov na Zem.

 

Prvou je na palube vesmírnej lode Starliner, tú však bude ešte predtým potrebné opraviť.

Druhou možnosťou je, že dvaja zo štyroch astronautov, ktorí majú do vesmíru letieť v septembri v rámci misie Space X Crew 9, zostanú na Zemi a uvoľnia tak miesto pre uviaznutú dvojicu. Wilmore a Williamsová by sa tak na Zem vrátili vo februári.

Konečné rozhodnutie o termíne a spôsobe návratu NASA oznámi po dokončení najvyššej kontroly letovej pripravenosti.

Starliner je čiastočne opakovane použiteľná vesmírna loď. Tvorí ju posádková kapsula s priemerom približne tri metre a servisný modul. Na rozdiel od vesmírnej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX nepristáva na vode, ale na pevnine.

Pôvodný článok:

Návrat kozmickej lode Boeing Starliner na Zem sa presunul na 26. júna. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) to oznámil v utorok na tlačovej konferencii, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Návrat z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bol odložený, aby „náš tím dostal trochu viac času na kontrolu údajov, vytvorenie analýzy a uistenie sa, že sme naozaj pripravení pre návrat domov,“ povedal počas tlačovej konferencie Steve Stich, manažér komerčného programu NASA.

Astronauti Barry „Butch“ Wilmor (61) a Sunita Williamsová (58) odštartovali do vesmíru na palube Starlineru 5. júna a k ISS dorazili po 27 hodinovom lete. Kozmická loď pritom zaznamenala štyri úniky hélia a päť zlyhaní počas používania manévrovacích trysiek.

Kapsulu na viac použití s dvojčlennou posádkou vyniesla do vesmíru nosná raketa Atlas V, pričom štart bol dvakrát na poslednú chvíľu odložený pre technické problémy. Starliner môže zostať pripojený počas svojej súčasnej misie k ISS 45 dní.

Predchádzajúce dva skúšobné lety sa uskutočnili bez posádky. Prvý v roku 2019 na ISS nedorazil pre softvérovú chybu a ďalšie problémy. Pri druhom v máji 2022 bola loď k ISS pripojená takmer päť dní.

Boeing sa snaží v kozmickom programe vyrovnať americkej súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá pre NASA dopravuje astronautov do vesmíru už od roku 2020. NASA zdôrazňuje, že aj napriek plánovanému ukončeniu prevádzky ISS v roku 2030 chce naďalej využívať služby oboch spoločností.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú