Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Načasovanie predstavenia novej série iPhonov 13 pomohlo Apple k opätovnému získaniu 2. priečky medzi TOP 3 najväčšími výrobcami smartfónov na svete.

Podľa analýzy IDC v objeme predaných smartfónov predbehol kalifornský gigant Xiaomi a uchmatol si znova druhú priečku hneď za Samsungom, informuje 9to5Mac.

V pomaly stagnujúcom segmente, ktorý v 3. kvartáli medziročne klesol o 6,7 % v dodávkach nových modelov, získal Apple cenný triumf. Práve v tomto období sa mu totiž podarilo výrazne zvýšiť dodávky iPhonov zo 41,7 milióna kusov v rovnakom období vlani na 50,4 milióna kusov v 3. kvartáli počas tohto roka. Takýto nárast predstavuje zvýšenie o 20,8 %.

IDC

Práve vďaka tomu Apple zvýšil aj svoj náskok pred ostatnými výrobcami a počas posledného obdobia získal na trhu 15,2 % podiel. Takto pred rokom jeho podiel dosahoval 11,7 %.

Dôvodom bolo aj oneskorené predstavenie iPhonov 12, ktoré prišli na svet v októbri a predaj sa spustil až o niekoľko týždňov neskôr. Z toho dôvodu neboli predaje zahrnuté do 4. finančného kvartálu Apple (Q3 2020).

Tento rok to však spoločnosť stihla načas a iPhony 13 predstavila v očakávanom termíne. Slušné predaje sa potom odrazili aj na zvýšení trhového podielu.

Veľký dôvod na radosť má Apple aj na čínskom trhu, kde si podľa reportu Counterpoint polepšil o 48 % a jeho trhový podiel tam stúpol z 8 % na 13 % v 3. kvartáli tohto roka.

Counterpoint

Na druhej strane, Xiaomi medziročne stratilo 4,6 % a obsadilo tak 3. pozíciu. V globálnych predajoch smartfónov si polepšilo aj čínske Vivo a Oppo, ktoré zaznamenali rast podielu na trhu o 5,6 % a 8,6 %.

Huawei sa už nenachádza ani v TOP 5 najväčších predajcov smartfónov. Jeho trhový podiel klesol aj v domácej Číne, a to z pôvodných 33 % len na 8 % v 3. kvartáli 2021.

Zdroj: 9to5Mac, IDC, Counterpoint 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú