Spoločnosť Apple nemusí Írsku doplatiť 13 miliárd eur na neodvedených daniach. Rozhodol o tom Tribunál Súdneho dvora Európskej únie (Tribunál). V pozorne sledovanom spore druhý najvyšší súd EÚ anuloval rozhodnutie Európskej komisie (EK) z roku 2016.

Bruselská exekutíva v tom čase vyzvala americkú firmu, aby doplatila dane zo ziskov v únii za roky 2003 až 2014. Výrobca iPhonov sa proti rozhodnutiu odvolal. V spore s komisiou sa na jeho stranu postavila aj írska vláda. Komisia nepreukázala, že firma čerpala v Írsku daňové výhody v rozpore s európskymi pravidlami o štátnej pomoci, konštatoval Tribunál.

Podľa EK spoločnosť Apple na vyhýbanie sa daniam využila dve účelovo založené firmy v Írsku. Základným argumentom Írska bolo, že komisia má ako ochranca hospodárskej súťaže riešiť iba nelegálnu štátnu pomoc poskytujúcu nespravodlivú výhodu konkrétnej firme.

EÚ však podľa Dublinu zaútočila na politiku, ktorú Írsko uplatňuje voči všetkým zahraničným firmám na svojej pôde. Proti rozhodnutiu Tribunálu sa môže komisia ešte odvolať na Súdnom dvore EÚ.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú