Nemecko v utorok spustilo svoju aplikáciu určenú na boj proti šíreniu koronavírusu. Aplikácia využíva, ako je to aj v mnohých iných európskych krajinách, Bluetooth. Pozoruje okolie používateľa a zaznamenáva iné smartfóny s nainštalovanou aplikáciou a čas trvania kontaktu.

Ak používateľ aplikácie bude mať pozitívny test na koronavírus, ostatní používatelia aplikácie, ktorí boli v blízkom kontakte s infikovanou osobou minimálne 15 minút, dostanú správu, že im hrozí riziko nakazenia. Nemecká vláda ubezpečila, že všetci používatelia budú mať plnú kontrolu nad svojimi dátami. Aplikáciu si pritom ľudia nemusia sťahovať, rozhodnutie je na nich.

Takisto je ich slobodným rozhodnutím, či budú chcieť potvrdiť svoje výsledky testu a spustiť tak proces informovania kontaktov, ktorým hrozí infikovanie. Hovorca ministerstva vnútra vyhlásil, že národná agentúra dozerajúca na digitálnu bezpečnosť odsúhlasila používanie aplikácie aj pre členov vlády.

Vývoj aplikácie z dielne Deutsche Telekom a softvérovej firmy SAP krajinu stál 20 miliónov eur, pričom mesačné náklady na jej prevádzku odhadujú na 2,5 milióna až 3,5 milióna eur. Prieskum, ktorý tento mesiac zverejnila nemecká televízia ARD, potvrdil, že 42 % Nemcov chce používať aplikáciu a 39 % tvrdilo opak.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú