Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) by nemalo schváliť v rámci prvej série nových IT projektov financovaných z eurofondov projekt „Slovensko v mobile“ v hodnote viac ako 4,5 milióna eur. Združenie Slovensko.Digital totiž vidí v projekte viacero nedostatkov.

Hoci má primárne umožniť možnosť používať elektronické služby štátu cez mobilné zariadenia, zdôvodnenie jeho vybudovania nebolo prezentované kredibilne v štúdii, pracovných skupinách na to určených či kdekoľvek inde. Ako informoval Matúš Kollár zo združenia, viaceré súčasti projektu nepredstavujú skokovú zmenu pre kvalitu služieb občanov. Červenú vlajku si vyslúžil predmetný projekt najmä z dôvodu, že v ňom chýbajú vyhodnotené možné alternatívy.

Schvaľovaním zo strany MIRRI prejdú tri projekty s plánovanými nákladmi aj s prevádzkou vo výške okolo 15 miliónov eur. Predkladateľom projektov je rezort informatizácie. Ako podotkol Matúš Kollár, už na prvý pohľad sú náklady na IT projekty podstatne nižšie oproti tomu, čo bolo štandardom pred pár rokmi.

Problém vidí aj v tom, že MIRRI bolo dlhodobo upozorňované, že na trhu existujú hotové riešenia, ktorých použitie by bolo vhodné minimálne porovnať z hľadiska nákladov a urýchlenia sprístupnenia elektronických služieb štátu cez mobilné zariadenia. Už na začiatku pandémie bolo navyše zrejmé, že takéto niečo bude Slovensko potrebovať.

„Napriek politickým deklaráciám o vysokej priorite tejto témy sa v tejto téme za rok neudialo prakticky nič. Analýza existujúcich riešení dodnes neexistuje. Schválenie projektu v tomto stave by znamenalo nebezpečný precedens pre budúce projekty, ktoré by sa mohli vydať touto cestou a znížiť tak latku kvality budúcich štúdií,“ upozornil Ján Suchal zo Slovensko.Digital s tým, že vynechanie posúdenia alternatív zo štúdie je porušením vyhlášky o riadení projektov, ktorej gestorom je MIRRI. Vyzdvihol však ciele projektu, ktoré budujú platformy umožňujúce vznik jednoduchších a proaktívnejších služieb na mobilných zariadeniach.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú