Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americké vzdušné sily využívajú ten istý IT systém už od roku 1970 a dodnes neprešiel zásadnou modernizáciou, no časť sa predsa len zmenila. Archaická disketa, ktorá prenášala príkazy prezidenta na odpálenie jadrových hlavíc, bola vymenená za moderné a zabezpečené SSD úložisko, informuje c4isrnet.

Toto vylepšenie sa udialo v systéme SACCS (Strategický automatizovaný systém velenia a riadenia), kde v júni tohto roka vymenila armáda starú disketu za nové úložisko. Systém pritom beží na starom 16-bitovom počítači IBM Series/1 spred 39 rokov, ktorý chceli kompetentní modernizovať ešte v roku 2017, no doteraz nie je známe či sa tak stalo. Jason Rossi, veliteľ 595. strategickej komunikačnej letky, informoval len o vylepšeniach rýchlosti a konektivity systému.

Zobraziť celú galériu (1)
Department of Defense/YouTube

Podľa Ministerstva obrany malo byť v pláne celkové vylepšenie úložiska, portov, prenosných terminálov či stolových terminálov. Zatiaľ nie je známe, či boli tieto ciele dodnes splnené.

Inovovať tak starý systém je však poriadnou výzvou rovnako ako zaučiť mladých absolventov na prácu s takýmto zariadením. Výhodou tohto riešenia je ale to, že ho nie je možné hacknúť, pretože nemá IP adresu, informuje Engadget.

Zdroj: c4isrnet, Engadget

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú