Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Mobilní operátori v Česku dali definitívne zbohom 3G sieťam, ktoré vypla väčšina veľkých operátorov. Po novom sa však prvý tamojší operátor zaviazal prevádzkovať naďalej staršiu 2G sieť, ktorá bude funkčná minimálne do roku 2028, upozornil s odvolaním na ČTU server DSL.sk.

Medzi poslednými operátormi, ktorí v Česku vypli svoju 3G sieť, boli koncom novembra T-Mobile a O2. Tamojší Vodafone vypol 3G sieť ešte na jar tohto roka. Uvoľnené 2100 MHz pásmo bude potom využité na vylepšovanie LTE a 5G sietí.

Aj keď by sa mohlo zdať, že logickým krokom k napredovaniu a väčšiemu využitiu modernejšieho typu pripojenia by bolo vypnutie 2G sietí, opak je pravdou. Potvrdzuje to aj dohoda českého O2 s Českým telekomunikačným úradom, podľa ktorej bude operátor prevádzkovať 2G sieť ešte aspoň 7 rokov.

Fungovanie 2G siete bude aj po vypnutí 3G sietí potrebné, pokým neklesne počet používateľov využívajúcich túto staršiu generáciu mobilných sietí pod 5 %. Týmto spôsobom tak budú podľa ČTÚ naďalej funkčné volania z telefónov, ktoré nepodporujú modernejšiu LTE alebo 5G sieť. Podobnú dohodu môžu neskôr s ČTÚ uzavrieť aj ďalší mobilní operátori.

Vypínanie 3G siete na Slovensku zatiaľ nie je u operátorov prioritou a stále sa na stanovenie definitívneho termínu ich vypnutia čaká.

Zdroj: DSL, ČTU 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú