Vláda na návrh ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veroniky Remišovej vymenovala nového štátneho tajomníka pre oblasť informatizácie. Stal sa ním dlhoročný IT expert Ján Hargaš.

Ten vystriedal Mareka Antala, ktorého šéfka rezortu informatizácie odvolala z orgánov štátnej firmy Slovensko IT. Dôvodom odvolania bola nespokojnosť s Antalovou prácou v štátnej firme, pričom poslednou kvapkou bol podľa MIRRI SR projekt mobilné ID, ktorý nebol dobre pripravený a kritizovala ho aj samotná IT komunita. Marek Antal následne odstúpil z postu štátneho tajomníka MIRRI.

Na margo Jána Hargaša ministerka Remišová poznamenala, že ide o odbornú nomináciu človeka, ktorý sa dlhé roky zasadzuje o profesionalizáciu a kvalitnejšie a transparentné IT služby štátu. „Je pre mňa tiež dôležité, že spoluzakladal a v minulosti viedol občianske združenie Slovensko.Digital a že dokáže vnímať pohľady odborníkov na to, ako má štátne IT fungovať,” dodala Veronika Remišová.

Ján Hargaš má viac ako 13 rokov skúseností v oblasti informatizácie. Niekoľko rokov pracoval v zahraničí, aj vo verejnej správe Veľkej Británie práve v čase, keď zavádzala reformu digitálnych služieb štátu. Svoje skúsenosti v tejto oblasti preniesol tiež do prípravy slovenského plánu obnovy, kde bol zodpovedný za komponent Digitálne Slovensko. Posledný rok pôsobil ako poradca ministerky Remišovej pre informatizáciu štátu.

Hlavnou víziou v oblasti IT sú pre Jána Hargaša tri priority, a to realizácia reforiem v pláne obnovy, zavedenie kvalitných služieb štátu pri riešení životných situácii občana a transparentnosť a bezkorupčné prostredie v oblasti informatizácie.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú