Francúzsko plánuje čoskoro zakázať predaj elektronických cigariet na jedno použitie. Oznámila to v nedeľu francúzska premiérka Élisabeth Borneová, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Borneová uviedla, že pôjde o súčasť rozsiahlejšieho vládou pripravovaného programu na boj s fajčením vo Francúzsku, kde je podľa jej slov tento zlozvyk zodpovedný za 75 000 úmrtí ročne.

Jednorazové cigarety podľa premiérky vštepujú zlé návyky mládeži, ktorá sa prostredníctvom nich dostane k pravidelnému fajčeniu. Konkrétny termín ich plánovaného zákazu premiérka neuviedla. Dodala, že vláda neplánuje v budúcom roku zvyšovať tzv. daň z tabaku, keďže tak spravila už tento rok.

Väčšina z jednorazových elektronických cigariet, ktoré sa po spotrebovaní vyhodia, je ochutená. Predávajú sa pritom s príchuťami ako sú napríklad červený melón či gumové medvedíky, vďaka ktorým sú atraktívne pre tínedžerov.

Vo Francúzsku takéto e-cigarety zvyčajne stoja 8-12 eur. Propagácia a reklama tabakových produktov je zakázaná a rovnako aj ich predaj osobám mladším ako 18 rokov, čo sa však často porušuje.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si v roku 2021 vytýčil ambiciózne ciele zamerané na boj proti tabakovým výrobkom a alkoholu, pričom prisľúbil vytvorenie viacerých nefajčiarskych zón, približuje agentúra Reuters. Macronovým cieľom je zároveň do roku 2030 dosiahnuť, aby vo Francúzsku nefajčili nijakí mladí ľudia do 20 rokov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú