Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nad Kostarikou bol spozorovaný čínsky balón, oznámilo v pondelok tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Rezort diplomacie citoval čínske veľvyslanectvo v San José, ktoré uviedlo, že incident ľutuje a že zariadenie je určené na čisto vedecké prevažne meteorologické účely. Podľa veľvyslanectva balón nepredstavuje hrozbu a nad Kostarikou preletel náhodou, pretože sa v dôsledku počasia a obmedzenej ovládateľnosti vychýlil z kurzu.

Bezprostredne nebolo jasné, či išlo o rovnaký balón, aký v piatok spozorovali nad Kolumbiou, upozorňuje DPA. Podobný čínsky balón sa minulý týždeň objavil vo vzdušnom priestore Spojených štátov. Washington obvinil Peking, že balón používa na sledovanie a v sobotu ho americká armáda zostrelila. Peking reagoval predvolaním amerického charge d’affaires, ktorému zopakoval, že išlo o civilný objekt a Washington jeho zostrelením reagoval „prehnane“.

Čína tvrdí, že balóny, ktoré boli minulý týždeň pozorované nad Spojenými štátmi a Kolumbiou sú využívané na civilné účely a je ich ťažké ovládať.

Spojené štáty už vyzdvihli časť trosiek zostreleného čínskeho balóna a experti ich podrobia analýze. V pondelok to uviedol Biely dom s tým, že zvyšky balóna Spojené štáty neplánujú vrátiť Pekingu.

Incident výrazne ovplyvnil už aj tak napäté americko-čínske vzťahy. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zrušil plánovanú cestu do Pekingu, ktorá mala zmierniť napätie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú