Aktualizované: Britská ministerka vnútra Priti Patelová schválila v piatok žiadosť vlády Spojených štátov o vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea, uviedol jej úrad. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Britské ministerstvo vnútra spresnilo, že šéfka rezortu „musí podpísať príkaz na extradíciu, ak nie sú dôvody na zákaz vydania tohto príkazu“, pričom súd nijaké takéto dôvody nenašiel. Assange má teraz 14 dní na podanie odvolania.

Prísny trest v USA sa blíži

Ide o významný moment v Assangeovom dlhoročnom boji proti svojmu vydaniu do USA – aj keď nevyhnutne nemusí znamenať jeho koniec, konštatuje AP. Samotný Assange označil schválenie svojej extradície za „temný deň pre slobodu tlače“ i samotné Spojené kráľovstvo.

Assange sa nachádza vo väznici Belmarsh v Londýne od roku 2019, keď ho zatkli po takmer siedmich rokoch strávených na veľvyslanectve Ekvádora, kde mu boli poskytli azylovú ochranu.

Spojené štáty žiadajú o jeho vydanie v súvislosti s obvineniami zo sprisahania, z nelegálneho preniknutia do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov. Na webovej stránke WikiLeaks sa tieto materiály objavili v rokoch 2010–11. Assange všetky previnenia odmieta.

Pôvodný článok z 10. decembra 2021: Britský odvolací súd v Londýne zrušil v piatok rozhodnutie nižšieho súdu blokujúce vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea do USA, kde mu hrozí doživotné väzenie. Informovala o tom britská verejnoprávna stanica BBC.

Tento verdikt však neznamená, že britské úrady Assangea bezprostredne vydajú do USA, poznamenáva AP s tým, že Assange sa voči rozhodnutiu pravdepodobne opäť odvolá. Piatkový verdikt Vrchného súdu v Londýne však podľa BBC napriek tomu predstavuje krok smerom k prípadnej extradícii. Konečné slovo vo veci bude mať britská ministerka vnútra Priti Patelová.

V USA by okamžite dostal doživotie

Známy austrálsky whistleblower čelí v Spojených štátoch 18 obvineniam zo špionáže a sprisahania s cieľom preniknúť do počítačových systémov americkej vlády. V prípade usvedčenia mu hrozí až 175 rokov väzenia.

Súd nižšej inštancie v januári tohto roka jeho vydanie zamietol pre obavy o jeho duševné zdravie, respektíve predpoklad, že v prípade extradície by mohol Assange spáchať samovraždu.

Odvolací súd však nakoniec dospel k záveru, že ubezpečenia americkej vlády v súvislosti so zaobchádzaním s Assangeom v prípade jeho vydania sú dostatočné a riešia spomínané obavy nižšieho súdu. Assange až do ukončenia celého procesu zostáva vo väzbe.

Assangea zatkli v Británii v roku 2019 po tom, ako ho uznali za vinného z nedodržania podmienok prepustenia na kauciu po jeho násilnom vyvlečení z ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Tam sa zdržiaval sedem rokov s cieľom vyhnúť sa vydaniu do Švédska a USA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú