Do častí Ukrajiny kontrolovaných separatistickými skupinami podporovanými z Moskvy už vnikli aj ruské vojská, čo v chápaní civilizovaného sveta znamená inváziu. Európa a západ teraz pozorne sledujú, či sa tu Putinove vojská zastavia, alebo príde k útokom aj na ďalšie územia nášho východného suseda, prípadne dokonca plnohodnotnú vojenskú operáciu, ktorá by ohrozila aj Kyjev.

Medzitým však Ukrajina čelí aj extrémnemu množstvu hackerských útokov, na ktoré upozorňuje tiež slovenská antivírusová spoločnosť ESET cez jeden zo svojich účtov na Twitteri.

Môžu vymazať stovky počítačov naraz

Eset tvrdí, že na stovkách ukrajinských počítačov bol nainštalovaný malvér, ktorý dokáže počítače na pokyn útočníkov vymazať. Také niečo by, v dostatočnom rozsahu a na správnych PC, dokázalo vyradiť kľúčové siete v krajine a ochromiť infraštruktúru.

Malvér sa mal objaviť po sérii DDoS útokov z posledných dní, ale aj dneška. Prvú vzorku telemetria Esetu spozorovala tesne pred 17:00, súbory však vznikli ešte 28. decembra minulého roka a sú podpísané firmou alebo organizáciou s názvom Hermetica Digital Ltd, o ktorej však pochopiteľne nič konkrétne nenájdeš.

Data Wiper má schopnosť narušiť činnosť legitímnych ovládačov a poškodiť dáta, pričom posledným krokom je reštart počítača, ktorý všetko dokoná – keďže stroj už zrejme opätovne nanabootuje. Eset dokázal identifikovať, že minimálne v jednej organizácii sa kód nainštaloval cez Active Directory, teda servery, cez ktoré firmy hromadne spravujú svoje počítačové siete. Malvér sa teda do operačných systémov dostal, akoby ho na ne plošne nainštalovalo firemné IT oddelenie.

Zatiaľ nie je jasné, čo sa deje alebo bude diať

Zatiaľ nie je jasné, koľko počítačov už malvér napadol, ani či došlo k jeho aktivácii. Microsoft však na podobný kód schopný vymazávať počítače upozorňoval už v januári. Firma však detekciu implementovala do antivírusu Microsoft Defender, platí teda, že jednou z najlepších obrán je neustále aktualizovať svoj PC. Ultimátnou obranou je tiež neustále zálohovanie, ktoré v prípade potreby dokáže tvoje dáta obnoviť do bodu pred útokom.

Zdá sa, že okrem Esetu už na nový malvér začínajú reagovať aj ďalšie antivírusové spoločnosti. Podľa NBÚ podobné útoky aktuálne hrozia aj na Slovensku. 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú