Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pre americký akciový trh bol uplynulý týždeň najhorší za viac ako dva mesiace, pričom v piatok klesol už druhý deň v rade. Najviac škody trhu opäť spôsobilo oslabenie akcií technologických firiem. Neexistoval konkrétny katalyzátor výpredaja v technologickom sektore, ale analytici uviedli, že ide o akcie, ktoré v tomto roku dosiahli gigantické zisky a mnohí sa domnievajú, že ich rast bol prehnaný.

Výpredaj na americkom akciovom trhu nasledoval po tom, ako ministerstvo práce USA uviedlo, že tvorba nových pracovných miest sa v auguste spomalila. Obchodníci však nepresúvali financie do tradičných bezpečných aktív, ako sú americké vládne dlhopisy a drahé kovy. To sa považuje za znak, že výpredaj akcií nebol nevyhnutne reakciou na obavy o ekonomiku. „Ide skôr o príklad vyberania ziskov, ako o ozajstnú paniku,“ uviedla Stephanie Rothová, analytička J.P. Morgan Private Bank.

Index S&P 500 klesol o 0,8 % na 3 426,96 bodu, priemyselný Dow Jones si pohoršil o 0,6 % na 28 133,31 bodu, technologický Nasdaq oslabil o 1,3 % na 11 313,13 bodu a index menších spoločností Russell 2000 si odpísal 0,6 % a uzavrel na úrovni 1 535,30 bodu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú