Ak by pred štyrmi desaťročiami počas argentínskej vojenskej diktatúry odobrali rodičom dieťa, ako by títo ľudia vyzeral dnes? Argentínsky publicista Santiago Barros sa snaží odpovedať na túto otázku pomocou umelej inteligencie a snaží sa vytvoriť predstavy o tom, ako by v dospelosti mohli vyzerať deti, ktoré zmizli počas diktatúry.

Takmer každý deň Barros nahráva tieto obrázky na instagramový účet s názvom iabuelas, čo je spojenie dvoch termínov – „IA“ ako umelej inteligencie a „abuelas“ alebo babičky, prevzaté od známej aktivistickej skupiny Grandmothers of Plaza de Mayo, ktorá hľadá nezvestné deti.

Videli sme fotografie väčšiny zmiznutých, ale nemáme fotografie ich detí, tých detí, ktoré boli ukradnuté,“ povedal Barros pre agentúru AP. „Zarazilo ma, že títo ľudia nemali tvár.

Počas krvavej diktatúry v Argentíne v rokoch 1976 až 1983 vojenskí predstavitelia systematicky kradli deti politickým disidentom, ktorí boli zadržiavaní alebo často popravení, prípadne sa ich bez stopy zbavili. Bábätká často vychovávali rodiny napojené na diktatúru, alebo tie, ktoré s ňou boli ideologicky späté, akoby boli ich vlastné.

Pomocou aplikácie s názvom Midjourney Barros kombinuje fotografie zmiznutých otcov a matiek z verejného archívu webovej stránky Grandmothers a vytvára obrázky toho, ako by dnes mohli vyzerať tváre ich detí v dospelosti. Pre každú kombináciu aplikácia zobrazuje dve ženské a dve mužské možnosti. Barros potom vyberie obrázok každého pohlavia, ktorý sa zdá byť najrealistickejší. Za mesiac od spustenia Barrosovej iniciatívy však ešte nie sú známe žiadne prípady, že by sa si niektorý dospelý uvedomil, že sa podobá na človeka z jedného z obrázkov.

Skupina Grandmothers of Plaza de Mayo odhaduje, že počas diktatúry bolo rodičom ukradnutých asi 500 detí. Skupina pomocou genetickej analýzy dosiaľ našla 133 vnúčat.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú