Výpočty v oblasti deep learningu sú výhradou predovšetkým výkonných grafických kariet, ktoré spravidla dokážu lepšie pracovať s aktuálnymi algoritmami. Výskumní pracovníci z Rice University však prišli s novou technológiou SLIDE, ktorá sa sústreďuje na využívanie výkonu procesora a výrazne dokáže prekonať výpočtovú silu GPU.

Využili pritom 44-jadrový procesor Intel Xeon, ktorý vznikol spojením dvoch 22-jadrových procesorov v systéme 2P. Vďaka tejto konfigurácii a špeciálnemu algoritmu SLIDE (sub-linear deep learning engine) sa im podarilo dosiahnuť obrovský pokrok v hĺbkovom učení strojov. Dokonca porazili aj Nvidiu Teslu V100. Intel Xeon bol v riešení úloh rýchlejší približne 3,5-násobne. Grafické karty Tesla od Nvidie pritom využívajú aj giganti ako Amazon či Google a celý ich systém stojí približne 100 000 dolárov – píše Wccftech.

Rice University

Napriek obrovskému úspechu je pred pracovníkmi ešte ďaleká cesta, nakoľko je potrebné celý systém viac optimalizovať a predovšetkým znížiť nároky na operačnú pamäť. Podľa ich slov sa však technológia SLIDE ani len nepriblížila k svojmu reálnemu potenciálu. V oblasti deep learningu tak môžme v najbližších mesiacoch očakávať veľké veci.

Zdroj: Wccftech, Rice University

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú