Návrh nového zákona o mediálnych službách a novela zákona o vydavateľoch publikácií sa presúvajú na ďalšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 14. júna.

Rozhodlo o tom plénum parlamentu, ktoré odsúhlasilo procedurálny návrh na zmenu. Dôvodom sú podľa vyjadrení predstaviteľov koalície ďalšie diskusie o návrhu.

Zregulujú aj videoportály na internete

Nová právna úprava má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Návrh zaraďuje do regulačného rámca audiovizuálnych mediálnych služieb aj platformy na zdieľanie videí, na ktoré sa bude vzťahovať povinnosť dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, a to najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu. Zvýšiť má tiež okrem iného podiel multimodálneho vysielania v televíznom programe.

„Návrh zákona sa odsúva na ďalšiu schôdzu, keďže nie je dohoda,“ uviedol predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Spor o výhradách či pripomienkach má mať s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽANO) okrem Sme rodina aj vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. Pčolinský podotkol, že Milanová o výhradách Sme rodina vie dlhodobo, no ignoruje ich. Sme rodina jej malo tlmočiť, že ak sa pripomienky nezapracujú, návrh bude hnutie vetovať. Napokon však podľa jeho slov OĽANO informovalo partnerov, že vzhľadom na presúvanie aj ďalších bodov programu aktuálnej schôdze preložia aj mediálne zákony.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga doplnil, že problematické pri zákone sú dve veci. „Prvá bola právo na opravu. Myslím, že je záujem, podľa mňa úplne správny, vyhodiť právo na opravu pre hodnotiace úsudky, že by sa teda vzťahovalo len na fakty. Potom je debata o tom, že sa má zriadiť nová agentúra, respektíve prerobiť, s tým má zas problém iný koaličný partner,“ priblížil Šeliga.

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) je sklamaný z prístupu lídrov koaličných strán k mediálnemu zákonu. Pripomenul, že k prijatiu legislatívy sa koalícia zaviazala v programovom vyhlásení vlády a žiada ju aj Európska komisia či medzinárodné novinárske organizácie. Vyzval lídrov koalície, aby si sadli za rokovací stôl a na nasledujúcej schôdzi zabezpečili jeho prijatie.

„Kvalitný a dobre napísaný návrh z ministerstva kultúry leží niekoľko mesiacov v parlamente. Napriek tomu, že v rozprave nezazneli žiadne zásadné výhrady, hnutie Sme rodina prijatie zákona na tejto schôdzi zablokovalo. Ocenil by som, ak by Sme rodina otvorene komunikovala, aké má k návrhu zákona výhrady alebo aby návrh podporila,“ apeloval Čekovský. Dodal, že Slovensko neprijatím legislatívy v oblasti audiovizuálneho vysielania riskuje pokutu až 1,5 milióna eur mesačne od Európskej komisie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú