Recenzia | Xiaomi MiPad: Najvýkonnejší tablet sveta za 175€

Teraz čítate
Recenzia | Xiaomi MiPad: Najvýkonnejší tablet sveta za 175€

Xiaomi je v súčasnosti jedna z najznámejších čínskych spoločností, ktorá sa presadila svojimi špičkovými zariadeniami za ceny, ktoré sú aj o polovicu nižšie, ako pri zariadeniach iných výrobcov. Až doteraz sa Xiaomi zameriavalo viac na smartfóny, no toto sa zmenilo 15. mája, kedy predstavili svoj prvý tablet. Xiaomi MiPad okamžite spôsobil rozruch a ani sa nečudujeme. V súčasnosti (v čase písania recenzie) je to najvýkonnejší tablet na svete, aj keď jeho cena tomu nenapovedá.

Nám sa tento tablet dostal do redakcie ako prvým na Slovensku, a to vďaka e-shopu iBuygou.com. Poďme sa teda na tohto čínskeho draka pozrieť zblízka.

Kľúčové špecifikácie:

  • Všeobecné: WiFi verzia
  • Rozmery a váha: 202 x 135.4 x 8.5 mm, 360 g
  • Displej: 7.9″, kapacitná IPS obrazovka s rozlíšením 2048 x 1536 pixelov, Multitouch, 326ppi, Corning Gorilla Glass 3
  • Procesor: Nvidia Tegra K1, štvorjadrový, takt 2.2GHz, Cortex-A15
  • GPU: ULP GeForce Kepler (192 jadier)
  • RAM: 2GB
  • OS: Android 4.4.2 (KitKat), MIUI OS
  • Pamäť: 16GB (približne 12.5GB dostupných pre užívateľa) alebo 64GB, slot na MicroSD kartu až do 128GB
  • Fotoaparát: 8MPx, autofókus
  • Predná kamera: 5MPx (Full HD nahrávanie videa)
  • Video kamera: 1080p video nahrávanie pri 30fps
  • Konektivita: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, USB 2.0 s podporou OTG, štandardný 3.5mm audio jack
  • Batéria: 6700 mAh
  • Ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, akcelerometer, informačná dióda, kompas, gyroskop, proximity senzor, stereo reproduktory

rozmery

Balenie

Nutný základ

  • Xiaomi MiPad
  • microUSB kábel
  • Adaptér na nabíjanie
  • Spona na otvorenie šuplíka pre microSD kartu
  • Dokumenty

Konštrukcia a dizajn

Plastové telo s dizajnom pripomínajúc iPad Mini

farebne-varianty-mipad

Xiaomi Mi Pad je dizajnovo podarené zariadenie a môžete si všimnúť, že trocha pripomína iPady od spoločnosti Apple. Telo je vyrobené z plastu a spracované je perfektne, no v niektorých miestach mierne puká, čo si ale pri bežnom používaní nevšimnete. Toto pukanie nastáva len vtedy, ak na telo tabletu vyvíjate väčšiu silu. K dispozícii sme mali bielu variantu MiPadu, no dostupný je aj v žltej, ružovej, zelenej a modrej. Konštrukcia je samozrejme typu unibody a zadný kryt tak nie je odnímateľný. MiPad je jeden z tých menších tabletov, keďže disponuje 7.9“ displejom. Jeho rozmery sú 202 x 135.4 x 8.5 mm a váha 360g. Okrem displeja sa na prednej strane nachádza aj 5MPx VGA kamera, informačná LED dióda a snímač pre automatické regulovanie jasu. Pod displejom potom nájdeme trojicu podsvietených kapacitných tlačidiel – tlačidlo posledných aplikácií, domov a späť. Tlačidlá je dobre vidieť aj na slnku.

Na ľavej strane sa nachádza slot na microSD karty, ktorý je možné vytiahnuť iba pomocou špeciálnej ihly balení. Pravá strana je osadená dvojtlačidlom hlasitosti a tlačidlom zapnutia/vypnutia zariadenia. Horná strana integruje 3,5 mm audio jack, spodná strana zasa microUSB konektor.

Povrch zadnej strany je lesklý a hladký, vďaka čomu sa mu darí zachytávať odtlačky, aj keď ich nie je veľmi vidno. Nachádza sa tu šošovka 8MPx fotoaparátu, dvojica mikrofónov a dvojica kvalitných stereo reproduktorov. Nechýba ani logo výrobcu.

Displej

Veľmi jemná 7.9“ obrazovka s rozlíšením 2048 x 1536 pixelov

MiPad je vybavený veľmi jemným a ostrým 7.9“ displejom, za čo vďačí svojmu rozlíšeniu 2048×1536 pixelov. Rozlíšenie obrazovky v kombinácii s veľkosťou tvorí hustotu pixelov až 326ppi, čo je na tablet nadštandardné číslo. Pixely na obrazovke tak nemáte šancu spozorovať ani zblízka. Xiaomi použilo technológiu IPS, čo znamená, že farby sú jasné, krásne a reálne. Špičkové sú aj pozorovacie uhly, no horšie je na tom viditeľnosť na slnku. Displej je tiež veľmi citlivý a reaguje pohotovo. Za seba môžem povedať, že MiPad má jeden z najkrajších displejov, aké som mal možnosť vidieť.

Výkon a pamäť

Tegra K1, 192-jadrová grafika a 2 GB RAM

Áno, je to tak. Xiaomi MiPad je zatiaľ najvýkonnejšie zariadenie s Androidom. Disponuje totiž štvorjadrovým Nvidia Tegra K1 procesorom, ktorý beží na takte 2.2 GHz a je to zatiaľ najvýkonnejší mobilný procesor, ktorý je dostupný. Procesor tiež integruje výkonný, až 192-jadrový grafický čip ULP GeForce Kepler, ktorý disponuje CUDA jadrami (rovnaké nájdeme aj v grafikách pre PC). Túto dvojicu ešte dopĺňa 2GB RAM. Keďže ide o najvýkonnejší tablet, nemusíte sa báť, že by niečo nezvládol alebo by nebodaj sekala nejaká hra. Vyskúšali sme hry Gangstar Vegas, Asphalt 8 či Modern Combat 4 a všetky išli na plné detaily plynulo. Výkon sme otestovali aj v benchmarkoch a porovnali s inými tohtoročnými tabletmi.

screenshot_2014-07-15-18-24-47

Po stránke pamäte je na tom MiPad rovnako dobre. Predáva sa v dvoch verziách, a to v 16 a 64 GB. My sme mali k dispozícii 16 GB verziu, v ktorej je dostupných asi 12.5 GB pre používateľa. Pamäť si však môžete rozšíriť pamäťovými kartami s kapacitou až do 128 GB, takže o nedostatok pamäte sa báť nemusíte.

screenshot_2014-07-15-12-31-47

Operačný systém

Android 4.4 s MIUI nadstavbou

Xiaomi MiPad prichádza s novým Androidom 4.4.2 KitKat a nadstavbou MIUI v5, ktorá bola teraz upravená aj pre tablety. MIUI je vlastná nadstavba od Xiaomi a je jedna z najlepších. Okrem toho je možné tento systém nahrať na viac ako 200 zaradení! Keďže je Xiaomi čínska spoločnosť, MIUI ponúka len v troch jazykoch, z ktorých jeden je angličtina. O slovenský preklad tohto systému sa stará komunita miuios.cz, no v čase písania recenzie ešte nebol prístupný preložený systém. Verejnosti by mal byť kompletne preložený systém dostupný koncom júla.

Screenshot_2014-07-17-15-20-13 Screenshot_2014-07-16-10-58-31 Screenshot_2014-07-16-10-58-25

Screenshot_2014-07-17-15-20-24 Screenshot_2014-07-16-11-00-23 Screenshot_2014-07-16-11-00-30

 

Mne osobne sa MIUI páči už dlhšiu dobu, keďže používam smartfón od Xiaomi. A povedal by som, že MIUI na tablete je ešte lepšie, aj keď má menšie nedostatky, ktoré nie sú až tak závažné a opraviť by ich mali pravidelné aktualizácie. S poslednou aktualizáciou (16.7.) prišlo obrovské vylepšenie optimalizácie a to najhlavnejšie, MiPad je teraz rootnutý, a to bez straty záruky.

Screenshot_2014-07-16-10-59-05 Screenshot_2014-07-16-10-58-55 Screenshot_2014-07-16-10-58-38 Screenshot_2014-07-16-10-57-42Screenshot_2014-07-17-16-38-01 Screenshot_2014-07-16-10-58-17 Screenshot_2014-07-17-16-37-10 Screenshot_2014-07-17-16-37-43

Pre MIUI je typické, že neponúka menu s aplikáciami, ako to je napríklad v čistom Androide. Všetko je rozložené na hlavných obrazovkách, ktoré sa v MIUI pre tablety delia na obrazovky s aplikáciami a obrazovky s widgetmi. To znamená, že medzi aplikáciami nie je možné mať widgety, ak nerátame prepínače nastavení. Páči sa nám aj notifikačná lišta, ktorá je rovnako, ako v čistom Androide rozdelená na dve časti – notifikácie a skratky rýchlych nastavení. Tieto skratky je možné presúvať a pridávať alebo odoberať. Tiež je možné nastaviť rozloženie rýchlych nastavení, ktoré môžu byť umiestnené v strede lišty alebo v spodnej časti.

V MIUI sú predinštalované len bežné aplikácie, ako napríklad poznámky, skvelý prehliadač súborov, internetový prehliadač či WPS Office, ktorý slúži na prehliadanie a upravovanie dokumentov. Tiež tu nájdeme RSS aplikáciu Flipboard.

Nadstavba MIUI je veľmi jednoduchá a zvykne si určite každý. Prijali by sme, keby v budúcnosti pribudli nejaké špeciálne funkcie, ako napríklad dve okná na jednej obrazovke, čo by sme si na tablete vedeli predstaviť. A keďže aktualizácie pre MIUI vychádzajú každý týždeň, je tu veľká šanca, že niečo takéto pribudne. Tiež chválime perfektnú optimalizáciu systému.

Výdrž batérie
6700mAh batéria

Keďže MiPad disponuje najvýkonnejším procesorom súčasnosti a super jemným displejom, potrebuje aj poriadnu dávku energie. Tú mu dodáva batéria s obrovskou kapacitou 6700mAh, ktorá si vo výdrži vedie vcelku slušne. Tablet sme pri teste zaťažili čo najviac a používali ho najmä na surfovanie po internete, hranie hier a pozeranie videí. Wifi bola  zapnutá neustále a jas displeja sme mali vždy nad 50%. Konečný výsledok je 1 deň a 12 hodín, pričom displej bol zapnutý až 4 a pol hodiny, čo je skvelý výsledok.

Screenshot_2014-07-17-11-16-53 Screenshot_2014-07-17-11-16-46 Screenshot_2014-07-16-17-41-58

Výdrž batérie je možné ešte zvýšiť, a to zvolením iného režimu výkonu – úsporný, vyvážený a výkonný režim. My sme mali zvolený vyvážený režim, v prípade úsporného by bola výdrž určite dlhšia.

Fotoaparát
8MPx vzadu, 5MPx vpredu

Xiaomi MiPad je tiež vybavený 8MPx fotoaparátom, ktorý nás svojou kvalitou veľmi prekvapil. Nie je zvykom, že tablety disponujú kvalitným fotoaparátom, no MiPad medzi ne určite nepatrí. Fotografie z MiPadu sú veľmi slušnej kvality, teda pokiaľ fotografujete v dobrých svetelných podmienkach. Za tmy sú fotky pochopiteľne horšej kvality a pomôcť si nebudete môcť ani bleskom. Nižšie môžete vidieť ukážku fotografií.

Fotoaparát tiež natáča FullHD video, ktoré snímkovacia frekvencia je 30fps. Video nie je úplne plynulé a počas natáčanie je potrebné manuálne zaostrovať. Ukážka nižšie.

Čo sa funkcií fotoaparátu týka, MiPad ich veľa neponúka. K dispozícii sú len klasické efekty, z ktorých za zmienku stojí „blur“ alebo rozmazanie. Je to niečo podobné ako UFocus pri HTC ONE M8, no tu sa na objekt zaostruje ešte pred odfotografovaním a je možné si zvoliť veľkosť plochy, na ktorú bude zaostrené. Ukážky fotografií môžete vidieť nižšie.

IMG_20140716_125457 IMG_20140717_111539

Screenshot_2014-07-16-12-54-18 Screenshot_2014-07-17-17-24-24 Screenshot_2014-07-17-17-24-04

Multimédiá
Skvelé reproduktory a ešte lepší obraz

IF

Xiaomi MiPad je pre milovníkov multimédií, či už zvuku alebo kvalitného obrazu, ako stvorený. O kvalitný zvuk sa stará dvojica stereo reproduktorov umiestnených v dolnej časti spodnej strany. Reprodukovaný zvuk je naozaj kvalitný a hlasný, obsahuje aj miernu basovú vložku. Zvuk reproduktorov MiPadu sme porovnali aj so zvukom BoomSound reproduktorov v HTC One M8, no nie nadarmo sa vraví, že HTC má najlepšie reproduktory. Zvuk s BoomSound reprákov je čistejší a má aj viac bassov.

Screenshot_2014-07-17-10-54-48 Screenshot_2014-07-17-10-55-07 Screenshot_2014-07-17-10-57-47 Screenshot_2014-07-17-10-55-27 Screenshot_2014-07-17-10-55-22 Screenshot_2014-07-17-10-55-15

Prehrávač hudby v MIUI je prepracovaný a jeho ovládanie je veľmi jednoduché. Zvykne si naň snáď každý. Ponúka rozdelenie skladieb na dve kategórie – všetky skladby a podľa interpretov. Rozhranie aplikácie je veľmi pekne spracované a okrem prehrávania lokálnej hudby ponúka aj prehrávanie online hudby. Trocha zamrzí absencia ekvalizéra, ktorý bude možno v budúcnosti pridaný. Na Google Play nájdete hneď niekoľko alternatív, my odporúčame aplikáciu „Equalizer“.

Screenshot_2014-07-17-11-03-29Screenshot_2014-07-17-11-03-54

Svoje, či už natočené alebo stiahnuté videá si môžete pozrieť aj cez aplikáciu Video, ktorá je takmer podobná aplikácii Hudba. Tiež ponúka online prehrávanie videí a lokálne videá sú roztriedené podľa dátumu vytvorenia. Samotný prehrávač videí ponúka len základné funkcie, ako napríklad možnosť vytvorenia screenshotu počas prehrávania, zmenu pomeru obrazu a regulovanie jasu a hlasitosti videa. Podporované sú videá vo formátoch MP4/H.264/H.263.

Screenshot_2014-07-17-11-10-26 Screenshot_2014-07-17-11-14-26 Screenshot_2014-07-17-11-14-16 Screenshot_2014-07-17-11-13-37 Screenshot_2014-07-17-11-12-12 Screenshot_2014-07-17-11-11-07

Samozrejmosťou je aplikácia Galéria, ktorá v základe ponúka zobrazenie všetkých fotografií, vrátane tých uložených v cloude. Dostupné je aj zobrazenie iba lokálnych fotografií, alebo fotografií v cloude. Tie sú potom rozdelené do príslušných zložiek. Samozrejmosťou je aj možnosť úpravy fotografií vo vstavanom editore.

Konektivita
Vystačiť si budete musieť iba s Wifi

Jednou veľkou nevýhodou MiPadu môže byť pre niekoho fakt, že po stránke kontektivity disponuje iba Wifi pripojením. To je typu Wi-Fi a/b/g/n/ac a disponuje silnou anténou. K dispozícii je aj Bluetooth 4.0, microUSB konektor typu 2.0, ktorý prichádza s podporou OTG, takže k tabletu môžete pripojiť napríklad USB kľúč, myš alebo klávesnicu. Tablet výborne komunikoval s Bluetooth klávesnicou od Logitech, ktorú sme mali k dispozícii. Tiež musíme spomenúť, že tablet bohužiaľ neobsahuje GPS, čo je veľká škoda, keďže by sa dal perfektne použiť ako navigácia do auta.

Záver
Najvýkonnejší tablet sveta za 175€

Xiaomi MiPad je perfektne vybavený tablet, ktorý ale má svoje chyby. Tých našťastie nie je veľa a to dobré ich prevyšuje. Procesor nVidia Tegra K1 s taktom 2.2GHz z neho robí zatiaľ najvýkonnejší dostupný tablet na svete. Prispieva k tomu aj 192-jadrový grafický čip ULP GeForce Kepler a 2GB operačnej pamäte RAM. Zahanbiť sa nedá ani obrazová vložka MiPadu. 7.9“ displej má veľmi jemné rozlíšenie, až 2048 x 1536 pixelov, z čoho vychádza úctyhodná hustota pixelov 326ppi. Displej je naozaj jeden z tých najlepších, ktorých za túto cenu môžete dostať.

mipad

Veľkým prekvapením je aj kvalitný 8MPx fotoaparát na zadnej strane, ktorý fotografuje v slušnej kvalite, čo pri tabletoch veľmi často nevidíme. Potešia aj kvalitné stereo reproduktory, ktoré ale môžete ľahko zakryť rukou. Dobre si vedie aj 6700mAh batéria, ktorá MiPad udržiava „pri živote“. Trocha zamrzí pukajúce telo tabletu a absencia GPS-ka.

mipad

Prvý tablet tejto rýchlo rastúcej čínskej spoločnosti sa určite vydaril a vzhľadom na to, aká je jeho cena (bohužiaľ, iba v Číne), je to priam perfektné a bezkonkurenčné zariadenie. Prvý tablet od Xiaomi sa už objavil aj v našich e-shpoch, kde jeho cena začína na 250€ za 16GB verziu. Ak nechcete míňať veľké peniaze na tablet a „vystačíte“ si s najvýkonnejším tabletom sveta, MiPad bude určite skvelá voľba.

 

Xiaomi MIpad 16G môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 

Fotografie v recenzii boli vytvorené fotoaparátom Samsung NX300.

Aká je tvoja reakcia?
Milujem to
0%
Páči sa mi to
0%
Chcem to
0%
Mám to
0%
Nepáči sa mi to
0%
Neznášam to
0%
O autorovi
Kristián Hrušovský
Zakladateľ a šéfredaktor jedinečného portálu FonTech.sk, milovník IT a smartfónov. O smartfóny sa zaujímam viac ako 4 roky, pričom k srdcu mi najviac prirástli Android smartfóny ale aj ostatné zariadenia z Číny. Kontaktovať ma môžete na [email protected]